„Köszönjük,
Reggeli gyors

Több a diplomás nő, de a bérszakadék nem tűnt el

25/01/2021 15:41

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár az utóbbi években több nő szerzett diplomát, mint ahány férfi, a bérdiszkrimináció nem tűnt el. Különösen az olyan ágazatokban figyelhető meg, ahol nagy számban dolgoznak nők. Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora szerint a jelenséget a kormányzat tevékenysége is erősíti.

2021. január 25. Reggeli gyors - részlet 21.01.25. Nagy Beáta
06:10
00:00

Az utóbbi években több nő szerzett diplomát, mint férfi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nők fizetése növekedne. A KSH kimutatása alapján a főként az egészségügyi, a szociális gondoskodással kapcsolatos, valamint a humán tudományokat választják nők.

Nagy Beáta szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Kommunikáció és Szociológia Intézet megbízott vezetője szerint az első két szakmában – mivel az állam által fenntartott és fizetett szakirányokról van szó – azért nem emelkedik, marad el a nők bére a férfiakétól, mert az állam nem változtat ezen a gyakorlaton.

Influenza elleni védőoltás
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

A szakember úgy látja, különösen az egészségügyben, hogy mivel nagyon sok nő áramlott be a területre, a bérszakadék miatt lenyomták az elérhető béreket. A másik megfigyelhető dolog, hogy azok a szakmák, ahol nagy számban dolgoznak nők, rendszerint alulfizetettek és erőteljes bérdiszkriminációt lehet megfigyelni.

Ugyanakkor bérszakadék figyelhető meg a versenypiacon is. Minél magasabb az elérhető kereset, mint az informatika esetében, annál nagyobb a bérszakadék.

Míg az Egyesült Államokban a Black Lives Matter mozgalom élénkítette a diszkrimináció elleni harcot, a szociológus szerint itthon a társadalmi mozgalmak hatása nem éri el az ingerküszöböt. A másik probléma Magyarországon az, hogy „az állampolgárok nem érzik azt, hogy felemelhetik valamiért a szavukat”. Emellett nincs hiteles képük, a valós helyzetről, nincsenek információik, amik alapján tájékozódhatnának a lehetőségeikről. Ehhez képest az általános elégedetlenség nyilvánvaló.

Az egészségügyi dolgozók béremelése azért is volt fontos, mert a rengetegen, többségében nők hagyták el a pályát. Nagy Beáta szerint a pandémiában ez a jelenség világosan megmuatja a helyzet összetettségét, és azt, hogy a nők mennyire ki vannak téve a keletkezett gazdasági, egészségügyi és társadalmi nyomásnak egyaránt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.01.25. 8:49
Riporter: Szénási Sándor