„Köszönjük,
Uniszex

Női példaképek

23/11/2023 12:14

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Korunk női példaképe a karrierjében és családi életében is sikeres, testi-lelki egészségére, külsejére is odafigyel. Dr. Gulácsi Bernadett közgazdász, coach 2000 fő részvételével végzett kutatásában ugyanakkor a nők 20 százaléka nem tudott megjelölni konrét női példaképet. Lehet, hogy az ideál valós verziója túlhajszolt és boldogtalan? Ezt jártuk körül ezen a héten az Uniszexben.

2023. november 20. Uniszex (2023. november 20., hétfő 14:00)
49:43
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Korunk női példaképe a karrierjében és családi életében is sikeres nő, aki szakmájában és feleségként, anyaként is ki tud teljesedni, harmóniában, egyensúlyban tudja tartani élete minden területét, közben testi és lelki egészségére és külsejére is odafigyel. Lehet példakép, de valóban boldog-e korunk egyszerre odaadó és önmegvalósító nőideálja?

Dr. Gulácsi Bernadett közgazdász, coach közel 2000 válaszadót vont be abba az országos kutatásba, ami a női létről és példaképekről kérdezte a résztvevőket. A válaszadók között 20 százalékban szerepeltek fővárosi lakosok, több mint fele városi, a 30 százalékuk pedig községben, faluban vagy külföldön él. Az átlagéletkor 46 év volt, a kitöltők 75 százalékának van 1 vagy több gyermeke. 60 százalékuknak van valamilyen felsőoktatási végzettsége, 19 százalékuk gimnáziumi, 18 százalékuk szakközépiskolai végzettséggel rendelkezik.

Dr. Gulácsi Bernadett májusban mutatta be a kutatás eredményeit.

A kutatás során egyértelmű eredmény született: azok a nők lehetnek elsősorban példaképek, akik meg tudják teremteni az egyensúlyt a munka és magánélet között és a karrierjükben is sikeresek. A külső még midig fontos tényező a nők esetében,  sokan jelölték meg az ápolt megjelenést, de olyan tulajdonságok is fontosak a női példaképek esetében, mint az erős, határozott kiállás, a harmónia és az intelligencia.

Érdekes, hogy a válaszadók 20 százaléka mégsem tudott megjelölni konrét női példaképet. 42 százalék nevezte meg az édesanyját, a válaszadók közel 1/3-a pedig a nagymamáját. 6-6 százalékot kapott a barátnő és a gyermek megjelölés is, míg az anyósok 2 százalékkal a sor végén kullognak. Szintén 2 százalékban jelölték meg a válaszadók saját magukat példaképnek, ami azt feltételezi, hogy saját magunkat, elért eredményeinket nem értékeljük megfelelő mértékben. Biztató ugyanakkor, hogy a sütés-főzés, a háziasszonykodás mint női erény elenyésző voksot kapott.

Az Uniszex adásában két egyetemistával, Vajdics Fannival és Nagy Kornéllal azt jártuk körbe, miért lehet, hogy bár példaképnek tekintjük a  gondoskodó anya, csinos feleség és sikeres dolgozó nő multifunkcionális figuráját, mégis úgy tűnik, hogy sok nő a valóságban túlhajszolt és boldogtalan.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Giphy

Uniszex
2023. november 20. hétfő, 14:00
Műsorvezető: Kerekes Bori