„Klubrádió
Publicisztika
A sovinizmus ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

H. M.: A sovinizmus ötven árnyalata

Az érzékeny fülűek ma is kihallhatták a nagyorosz sovinizmus minden árnyalatát Vlagyimir Putyin (amúgy főállású háborús bűnös) beszédéből. A sovinizmus mind az ötven árnyalatát, amit csak egy pusztuló birodalom fel tud vonultatni.

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete

Anna Arutunyan, a CNN elemzője szerint Ukrajnának kell engednie, és nem a Nyugatnak döntésre jutnia, mi lesz abból, ha Putyin győzelemmel vonul le erről a sakktábláról, a nagyszájú Nyugat pedig megalázottan. Az orosz birodalmi álmok dagadnak tovább, és ezek, mint a kelt tészta, idővel mindig kifutnak a teknőből. Ez az elemzőnek eszébe se jut. Ő úgy számol, hogy egy 37 milliós nép nem győzhet le egy 143 milliósat, és ha Kijevnek nincs félmillió új regrutája, hát tegye fel a kezét, már bocs.

Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete

Ahol józan ember nem állítja, hogy az ellenzék pont olyan elviselhetetlen, mint a hatalmi elit, mert ez nyilvánvalóan hülyeség, viszont mindkettőt dettó utálja, ott a térfogatnyomás olyan alacsony lesz, hogy valami feltétlenül ki fogja tölteni a teret, a mi esetünkben ez a se nem párt, se nem szervezett civil mozgalom, ami az influenszerek laza csoportját jelöli.

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete

A világ szégyene, hogy hatályban van egy törvény, ami szerint a heteroszexualitás oké, a homoszexualitást viszont megmutatni bűn, de azt talán már a fideszes szavazók egy részének is látványos szégyen lenne, ha a magyar gyerekek jobb létéért kormányzás helyett megint fóliázni fognak még azután is, hogy amúgy kegyelmet adtak egy pedofil segítőjének.

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Somfai Péter: Nincs kegyelem a legyőzöttnek

25/11/2023 16:52

| Szerző: Somfai Péter

Ha komolyan vesszük a szuverenitási törvényt, akkor a kormánynak mielőbb el kellene gondolkodnia, szabad-e Brüsszeltől követelnie a nekünk járó uniós "korrupciós" euro milliárdokat.

 

Lánczi András közgazdász professzor 2015-ben egyetlen mondatával beírta magát a hazai közállapotok legnagyobb szakértőinek sorába. Azóta sem tudta senki jobban megfogalmazni, hogy amit mi korrupciónak nevezünk idehaza, az a Fidesz legfőbb politikája. Hol gyakorolja, hol üldözi.

A Fiatal Demokraták Szövetsége alapító öregei biztosan érzik magukon is, hogy az ember - a kora előrehaladtával - kissé feledékeny lesz. Nem mindig emlékszik arra, mit mondott tegnap, egy hónapja vagy egy évtizede. Persze pocak ide, ősz bajusz oda, a saját ifjúságuk csínytevéseit még a politikusok sem szokták elfelejteni.

Hogyan is felejthették volna el, hogy pelyhes állú ifjúként, a rendszerváltás zűrzavaros éveiben, a pártjuk ölébe pottyant egy hatalmas ingatlan vagyon. Köztük a patinás egykori tisztiház palotája, amelynek szinte még melegiben új gazdát találtak. A bevételből Orbán Győző bácsinak bányája lett, a Kövér-családnak, meg a többieknek is csurrant-cseppent belőle valamennyi.

1995-ben egy Schlecht nevű társuk megvásárolt a Fidesz gazdasági igazgatójától, Simicska Lajostól, Kövér Szilárdtól (Kövér László testvérétől), és Varga Tamás párt közeli vállalkozóktól tizenhárom céget, amelyeket egy hét múlva eladott egy Kaya Ibrahim nevű németországi török személynek, aki aztán "eltüntette" valamennyit. Vélhetően ezek a cégek akkoriban mintegy 300 milliós köztartozással váltak az állam számára "köddé". Ennek a pénznek is egy része a vezetők családjánál, más része a Fidesz kasszájában landolt. Ebből kezdték építgetni a pártot.

Az elmúlt harminchárom év jó iskola volt. Alaposan megtanulták, hogy a politika olyan, mint a háború. Három dologra van szükség hozzá: pénzre, pénzre és még több pénzre. Valamit nagyon megtanultak: a politizálás a hatalomról szól, a hatalmat pedig szintén csak pénzzel lehet megszerezni, majd megőrizni. Nem felejtették el a Horn-kormány ügyetlenségét, a szocialisták 1994-98 között anyagilag is támogatták az ellenzéket. A Fidesz akkor is erősödött. Leszűrték a tanulságot: nincs kegyelem a legyőzöttnek! Erről szól 2010 óta a kormánypárt minden lépése.

Az első kétharmados törvényhozási többség óta nem telt el egyetlen olyan esztendő sem, amikor nem talált ki a fideszes "agytröszt" valami cseleset a konkurens ellenzéki pártok elszegényítésére. Kisebbre szabták a parlament létszámát, kevesebb képviselő után kevesebb állami támogatást kapott az ellenzék. Eltörölték a második fordulót, szembe fordították egymással az egyre gyengébb vetélytársakat, nehogy a döntő szavazás előtt koalíciót köthessenek. Kövér házelnök okkal-ok nélkül, bünteti az ellenzéki felszólalókat. Az állami számvevők minden esztendő végén és a választási ciklusokat követően utasításra "turkálnak" az ellenzék pénztárában. Mindenkinél találnak valami olyan vétséget, számszaki hibát, amit vastagon fogó ceruzával lehet büntetni. Ez alól egyedül a Fidesz kivétel. Náluk mindig, minden elszámolás rendjén van.

A tavalyi választás az előzetes felmérések szerint neccesnek ígérkezett, de azután kiderült, hiába való volt az aggodalom. A sok kis párt, ha látszólag megpróbált is összefogni, a mélyben nagyok voltak az érdekellentétek. A kétharmad most sem került veszélybe, de kiderült, ha ki is szárítják a választási kampány előtt a pártok kasszáit, megtörténhet, hogy a külhoni magyarok összedobnak az ellenzéknek annyi támogatást, amennyiből akár érdemi kampányra is futhatja.

Új stigmát kapott az ellenzék. A fideszes kommunikációban mostanában állandó jelzővel, "dollár baloldalként" emlegeti a valójában uniós pénzekből élő "euro jobboldal". A legújabb, szuverenitás védelemről szóló törvénynek egyetlen érdemi szándéka van: megakadályozni, hogy a következő, tavaszi önkormányzati és uniós parlamenti választáson az ellenzéknek elegendő forrása legyen a kétfrontos kampányhoz. A kormány és a Fidesz vezetői nyugodtan hátra dőlhetnek, számukra a közpénzek és a pártpénzek között szabad az átjárás.

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány konferenci?
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás című konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án.
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/ MTI/
 

 

A jelenlegi nemzeti konzultáció tizenegyedik, mára okafogyottá lett kérdését azzal indokolta a kormány, hogy 2022-ben dollárban, euróban kaptak támogatást az ellenzéki pártok, politikusok. A kormány szerint ez nyílt korrupció, így akarják külföldről kikényszeríteni, hogy Magyarország változtassa meg álláspontját a "meghatározó kérdésekben" (értsd ez alatt: teljesítse a jogállamisági kifogásokat). A nyomaték kedvéért egy hivatal is létrejön, amelynek az lesz a feladata, hogy a külföldi anyagi befolyás ellen az államot védje (ávh).

Alig várom, hogy a törvény életbe lépjen. A parlament akaratát mindenben tisztelő miniszterelnök biztosan levelet ír az európai testületeknek: "A magyar parlament döntött, ezért a kormány szuverenitása védelmében lemondunk a nekünk járó sok ezermilliárd euróról."

Biztos vagyok benne, hogy így is lesz, mert a NER kormánya karakán, nem hajlandó engedni, hogy az általa vezetett országot mindenféle "mérföldkövekkel", jogállamisági követelésekkel rákényszerítsék a rendszere lényegét jelentő intézkedések megváltoztatására. És amit ezen túl nem szabad majd a kisebb pártoknak meg az ellenzéki politikusoknak, azt aligha szabad majd a kormánypártoknak sem.

Vagy Jupiter kivétel? A törvények csak a kis ökrökre vonatkoznak?

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB