„Klubrádió
Publicisztika
Isten, Haza, Család – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Isten, Haza, Család – Neuman Gábor jegyzete

A Fidesz-KDNP együttesen és teljes egyetértésben úgy gondolja, hogy kegyelem-ügy le van zárva, a felelősöket megbüntették, és mindenki sétáljon tovább, nincs itt semmi látnivaló. Majd hoznak olyan törvényeket, Lázár nagy sajnálatára fölakasztani nem lehet ugyan a pedofilokat, de évtizedekre ki lehet vonni őket a forgalomból, és akkor folyhat tovább ennek a tejjel-mézzel folyó Duna-Tisza köze tájának a felvirágoztatása.

Kinek az országa? – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Kinek az országa? – Szénási Sándor jegyzete

Végignézve a lista nyilvánosságra került részét, a ráció, vagy nem vendégmunkásnyelven fogalmazva a józan ész szikrája nem feltétlenül villan fel, de lássuk be, a komikum mögött a magyar kormány féltő szeretete lapul, a hazai, kvalifikált munkahelyek védelme, leszámítva a honatyasági segédmunka érthetetlen tilalmát. És ezért hálásnak kell lennünk.

A sovinizmus ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

H. M.: A sovinizmus ötven árnyalata

Az érzékeny fülűek ma is kihallhatták a nagyorosz sovinizmus minden árnyalatát Vlagyimir Putyin (amúgy főállású háborús bűnös) beszédéből. A sovinizmus mind az ötven árnyalatát, amit csak egy pusztuló birodalom fel tud vonultatni.

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete

Anna Arutunyan, a CNN elemzője szerint Ukrajnának kell engednie, és nem a Nyugatnak döntésre jutnia, mi lesz abból, ha Putyin győzelemmel vonul le erről a sakktábláról, a nagyszájú Nyugat pedig megalázottan. Az orosz birodalmi álmok dagadnak tovább, és ezek, mint a kelt tészta, idővel mindig kifutnak a teknőből. Ez az elemzőnek eszébe se jut. Ő úgy számol, hogy egy 37 milliós nép nem győzhet le egy 143 milliósat, és ha Kijevnek nincs félmillió új regrutája, hát tegye fel a kezét, már bocs.

Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Kardos András: Egy baloldali fideszes

11/07/2023 11:05

| Szerző: Kardos András

Olyan baloldali álláspont NINCS, hogy valaki ebben a háborúban nem Ukrajna pártján állna. Aki nem ott áll, az egy hódító, gaz háború pártjára áll. Ez pont olyan, mint amikor valaki baloldaliként ’56-ban az oroszok mellé állt, mikor vérbe fojtották a forradalmat.

Viktoria Amelina ukrán írónő emlékére, akit az oroszok megöltek 37 éves korában.

„Elég nagy baj lenne, ha az európai politikai mezőnyben immár az Ukrajnához és Oroszországhoz való viszony lenne az egyetlen, vagy legfőbb kérdés. A demokrácia kiüresedését, a szélsőséges pártok előtörését éppen az szolgálja, ha a választó úgy érzi, hogy mindegy, melyik demokratikus pártra szavaz, mindegyiktől ugyanazt kapja. Az orosz–ukrán háború nyilván fontos kérdés, de önpusztító döntés lenne a demokratikus viselkedés legfőbb mércéjévé tenni a háborúhoz való viszonyt.
Az ’oroszbarát’ jelző megbélyegzésnek amúgy is ostoba kifejezés. Nyelvi ellentéte az oroszgyűlölő lenne, amit Hitler és a nácik igen meggyőzően képviseltek. Politikailag pedig semmi értelme sincs. Nem hiszem, hogy van Magyarországon – vagy bárhol Európában – épeszű ember, aki azt akarná, hogy Oroszország foglalja el a teljes Ukrajnát, és Csapnál legyen Magyarország és Oroszország határa. Az úgynevezett „oroszbarátok” általában csak azt szeretnék, ha a két szomszédos nemzet megegyezne egymással, és Ukrajna semleges, békeszerető állammá válna olyan határokkal, amelyeket a nagyhatalmak garantálnak. A baloldali magyarok jelentős része is így van ezzel, a hírhedt plakáttal szemben a hazai baloldal egésze sem háborúpárti, legfeljebb egyes vezetői hajlamosak elhamarkodott nyilatkozatokra. A tanárok megfélemlítése, az infláció, az oktatás és az egészségügy válsága: ezekben a kérdésekben kell bátor ellenzékinek lenni.
Az Európai Unió azonban kétségtelenül soha nem látott erőszakossággal igyekszik minden más ügy fölé helyezni Ukrajna időben és pénzben korlátlan támogatását. Az adófizetők pénzén nagylelkű Európai Unió újabb 500 milliárd eurót költene az országra, 2027-ig gondosan eltervezve.
SENKI SEM SAJNÁLNA EGY MÉLTÁNYOS ÖSSZEGET A LEROMBOLT ORSZÁG ÚJJÁÉPÍTÉSÉRE. DE CINIKUS DOLOG ÚJJÁÉPÍTÉST EMLEGETNI ADDIG, AMÍG A NYUGAT ÖNTI A PUSZTÍTÓ FEGYVEREKET UKRAJNÁBA. ÚJJÁÉPÍTÉSRŐL CSAK A BÉKE UTÁN ÉRDEMES BESZÉLNI.” (Index)

 

Bocsánat a hosszú idézetért, de nem hittem a szememnek. Hegyi Gyula, aki állítólag egy baloldali ember, írt egy cikket, amelyben nekiront az EU-nak, hogy miként meri védelmezni Ukrajnát. Hát ehhez képest még némely fideszes is enyhébb hangot üt meg. Hegyi – csak az nem érti, aki nem akarja – helyesli, hogy Putyin 2014-ben megváltoztatta a határokat, hogy elfoglalta a Krímet, következésképpen helyesli, hogy most Putyin az új határok védelmében rárontott Ukrajnára, még továbbá, vérbeli fideszrajongóként azt gondolja, hogy a béke a 2014-es határok rögzítése volna.

Hegyi kollegának elment az esze. Szerinte azért van még háború, mert az USA és az EU fegyverkel tömik Ukrajnát ahelyett, hogy tálcán kínálnák Putyinnak az országot. hegyi mester szerint csak néhány baloldali vezető háborúpárti, ugyan nem tudom, hogy rajta kívül van e még ilyen „baloldali” ember, remélem nincs, de hogy valaki azt írja, hogy az EU „soha nem látott erőszakossággal” emeli a háborút minden más ügy fölé, ez sajnos átlépi a normalitás határait.

Kedves, jó Hegyi Uram! Putyin, az oroszok jó szokásához híven, lerohant egy független, szuverén országot, majd midőn ez nem jött be, állóháború alakult ki, mert az Ön által nem értett helyzetben Ukrajnának volt képe megvédeni magát. Sőt! A Nyugat, az EU volt olyan cinikus, hogy Ukrajna mellé állt, és segíti egy szuverén ország harcát. Maga meg összevissza ír mindenféle baromságokat, bár amilyen nagylelkű, egy „méltányos összeget” azért el tudna képzelni Ukrajna támogatására. A helyzet az, hogy olyan baloldali álláspont NINCS, hogy valaki ebben a háborúban nem Ukrajna pártján állna. Aki nem ott áll, az egy hódító, gaz háború pártjára áll. Ez pont olyan, mint amikor valaki baloldaliként ’56-ban az oroszok mellé állt, mikor vérbe fojtották a forradalmat.

Én ugyan nem vallom magam baloldalinak, de balliberálisnak igen. Tehát abszurdnak tartom, hogy Ön mint volt MSZP képviselő, efféléket ír és gondol: „Aligha számítok arra, hogy az ukrán kormány kikéri és megfogadja a tanácsaimat. Mégis biztos vagyok benne, hogy sok mindent másképp kellene csinálniuk. Természetes, hogy addig folytatják a harcot, amíg ehhez nyugati fegyvereket és amerikai jóváhagyást kapnak. Ez a harcuk bátor és a folytatása nem rajtuk múlik. De helyesebb lenne területi követeléseiket a realitásokhoz, nagyjából a 2022. februári állapotokhoz igazítani.”

Tudja Ön, hogy mik voltak a 2022-es február előtti határok? Ön, tisztelt „baloldali” uram, Ön pontosan a Fidesz kottájából játszik. Amikor Orbán Viktor kétségbe vonta, hogy Ukrajna szuverén ország, mert a Nyugat fegyverekkel segíti, akkor ugyanazt mondta, mint Ön. Mondom, nekem nem tisztem a baloldal védelme, de az igen, hogy gyalázatosnak tartsam, hogy Ön, aki magát baloldalinak nevezi, azokat támadja, akik egy szuverén ország jogos önvédelmi harcát támogatják. És védi a határok erőszakos megváltoztatását egy olyan ország polgáraként, amely még száz év után is, érthető fájdalommal beszél Trianonról. Erre jön maga, és azt üzeni a világnak, hogy úgy kell békét kötni, hogy Putyin megnyerje a háborút.

Szégyen és gyalázat.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB