„Köszönjük,
Publicisztika
Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete

Szóval a Tisza Párt most kap tőlem egy pontot az orvosáért, és a kitűnően felismert lehetőségért, és annak különösen drukkolok, hogy ők megmutassák magukat, végül is nem ártana megtudnunk, hogy végül is kikre szavazott a választók harminc százaléka.

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete

Talán a hely szelleme, Bálványos okozza Németh Zsolt fejében ezt a nagy Trump-bálványozást. Még szerencse, hogy pár órával korábban ugyancsak ő, ünnepélyesen átadott egy szippantós kocsit is Posványoson. Úgy látom, szükség lesz rá…

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete

Mármost a nemtürk, nemorosz, és egyéb, ezektől elhatárolódó média felhívja arra a figyelmet, hogy Azerbajdzsánban a kormánykritikus aktivistákat 1. börtönben tartják, 2. meg is kínozzák őket, arról meg szó sem lehet, hogy az azeri nyilvánoságban bárki összevissza fecsegjen, ha mégis megteszi, lásd az első, és a második pontot.

1500 milliárd már a zsebben – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

1500 milliárd már a zsebben

Ez abból jött össze, hogy kurva vastagon fog a ceruza, amikor öntik a tengernyi betont, vagy éppen drágán adnak szolgáltatásokat olyan cégeken keresztül, amiket még állami megrendelésekkel is megtámogatnak. Nem akarok senkit elkeseríteni, de a helyzet az, hogy történjen bármi is, ezt a vagyont jogállami kereteket között már soha nem tudjuk visszaszerezni.

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete
Publicisztika

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete

Demeter Szilárd azon aggódik, hogy lesz-e 2222-ben (miért pont akkor?) még magyar kultúra. Ezt kell megvédeni a libsibolsi brüsszelista, migráns csürhétől vagy mi. Fogalmam sincs, mi lesz 2222-ben, és csak remélni tudom, ha lesz magyar nyelv és kultúra, amely talán olyan erős, hogy még D. Sz-t is túlélheti, akkor elhelyezik ezt a kiperelt pályázatot egy múzeumban, ahol bemutatják az orbáni rendszerben tenyésző szolgalelkűséget, pitiánerséget, politizáló nagyképűséget, a mindent a politikai haszonszerzés szolgálatába állító világot.

A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Kardos András: Egy baloldali fideszes

11/07/2023 11:05

| Szerző: Kardos András

Olyan baloldali álláspont NINCS, hogy valaki ebben a háborúban nem Ukrajna pártján állna. Aki nem ott áll, az egy hódító, gaz háború pártjára áll. Ez pont olyan, mint amikor valaki baloldaliként ’56-ban az oroszok mellé állt, mikor vérbe fojtották a forradalmat.

Viktoria Amelina ukrán írónő emlékére, akit az oroszok megöltek 37 éves korában.

„Elég nagy baj lenne, ha az európai politikai mezőnyben immár az Ukrajnához és Oroszországhoz való viszony lenne az egyetlen, vagy legfőbb kérdés. A demokrácia kiüresedését, a szélsőséges pártok előtörését éppen az szolgálja, ha a választó úgy érzi, hogy mindegy, melyik demokratikus pártra szavaz, mindegyiktől ugyanazt kapja. Az orosz–ukrán háború nyilván fontos kérdés, de önpusztító döntés lenne a demokratikus viselkedés legfőbb mércéjévé tenni a háborúhoz való viszonyt.
Az ’oroszbarát’ jelző megbélyegzésnek amúgy is ostoba kifejezés. Nyelvi ellentéte az oroszgyűlölő lenne, amit Hitler és a nácik igen meggyőzően képviseltek. Politikailag pedig semmi értelme sincs. Nem hiszem, hogy van Magyarországon – vagy bárhol Európában – épeszű ember, aki azt akarná, hogy Oroszország foglalja el a teljes Ukrajnát, és Csapnál legyen Magyarország és Oroszország határa. Az úgynevezett „oroszbarátok” általában csak azt szeretnék, ha a két szomszédos nemzet megegyezne egymással, és Ukrajna semleges, békeszerető állammá válna olyan határokkal, amelyeket a nagyhatalmak garantálnak. A baloldali magyarok jelentős része is így van ezzel, a hírhedt plakáttal szemben a hazai baloldal egésze sem háborúpárti, legfeljebb egyes vezetői hajlamosak elhamarkodott nyilatkozatokra. A tanárok megfélemlítése, az infláció, az oktatás és az egészségügy válsága: ezekben a kérdésekben kell bátor ellenzékinek lenni.
Az Európai Unió azonban kétségtelenül soha nem látott erőszakossággal igyekszik minden más ügy fölé helyezni Ukrajna időben és pénzben korlátlan támogatását. Az adófizetők pénzén nagylelkű Európai Unió újabb 500 milliárd eurót költene az országra, 2027-ig gondosan eltervezve.
SENKI SEM SAJNÁLNA EGY MÉLTÁNYOS ÖSSZEGET A LEROMBOLT ORSZÁG ÚJJÁÉPÍTÉSÉRE. DE CINIKUS DOLOG ÚJJÁÉPÍTÉST EMLEGETNI ADDIG, AMÍG A NYUGAT ÖNTI A PUSZTÍTÓ FEGYVEREKET UKRAJNÁBA. ÚJJÁÉPÍTÉSRŐL CSAK A BÉKE UTÁN ÉRDEMES BESZÉLNI.” (Index)

 

Bocsánat a hosszú idézetért, de nem hittem a szememnek. Hegyi Gyula, aki állítólag egy baloldali ember, írt egy cikket, amelyben nekiront az EU-nak, hogy miként meri védelmezni Ukrajnát. Hát ehhez képest még némely fideszes is enyhébb hangot üt meg. Hegyi – csak az nem érti, aki nem akarja – helyesli, hogy Putyin 2014-ben megváltoztatta a határokat, hogy elfoglalta a Krímet, következésképpen helyesli, hogy most Putyin az új határok védelmében rárontott Ukrajnára, még továbbá, vérbeli fideszrajongóként azt gondolja, hogy a béke a 2014-es határok rögzítése volna.

Hegyi kollegának elment az esze. Szerinte azért van még háború, mert az USA és az EU fegyverkel tömik Ukrajnát ahelyett, hogy tálcán kínálnák Putyinnak az országot. hegyi mester szerint csak néhány baloldali vezető háborúpárti, ugyan nem tudom, hogy rajta kívül van e még ilyen „baloldali” ember, remélem nincs, de hogy valaki azt írja, hogy az EU „soha nem látott erőszakossággal” emeli a háborút minden más ügy fölé, ez sajnos átlépi a normalitás határait.

Kedves, jó Hegyi Uram! Putyin, az oroszok jó szokásához híven, lerohant egy független, szuverén országot, majd midőn ez nem jött be, állóháború alakult ki, mert az Ön által nem értett helyzetben Ukrajnának volt képe megvédeni magát. Sőt! A Nyugat, az EU volt olyan cinikus, hogy Ukrajna mellé állt, és segíti egy szuverén ország harcát. Maga meg összevissza ír mindenféle baromságokat, bár amilyen nagylelkű, egy „méltányos összeget” azért el tudna képzelni Ukrajna támogatására. A helyzet az, hogy olyan baloldali álláspont NINCS, hogy valaki ebben a háborúban nem Ukrajna pártján állna. Aki nem ott áll, az egy hódító, gaz háború pártjára áll. Ez pont olyan, mint amikor valaki baloldaliként ’56-ban az oroszok mellé állt, mikor vérbe fojtották a forradalmat.

Én ugyan nem vallom magam baloldalinak, de balliberálisnak igen. Tehát abszurdnak tartom, hogy Ön mint volt MSZP képviselő, efféléket ír és gondol: „Aligha számítok arra, hogy az ukrán kormány kikéri és megfogadja a tanácsaimat. Mégis biztos vagyok benne, hogy sok mindent másképp kellene csinálniuk. Természetes, hogy addig folytatják a harcot, amíg ehhez nyugati fegyvereket és amerikai jóváhagyást kapnak. Ez a harcuk bátor és a folytatása nem rajtuk múlik. De helyesebb lenne területi követeléseiket a realitásokhoz, nagyjából a 2022. februári állapotokhoz igazítani.”

Tudja Ön, hogy mik voltak a 2022-es február előtti határok? Ön, tisztelt „baloldali” uram, Ön pontosan a Fidesz kottájából játszik. Amikor Orbán Viktor kétségbe vonta, hogy Ukrajna szuverén ország, mert a Nyugat fegyverekkel segíti, akkor ugyanazt mondta, mint Ön. Mondom, nekem nem tisztem a baloldal védelme, de az igen, hogy gyalázatosnak tartsam, hogy Ön, aki magát baloldalinak nevezi, azokat támadja, akik egy szuverén ország jogos önvédelmi harcát támogatják. És védi a határok erőszakos megváltoztatását egy olyan ország polgáraként, amely még száz év után is, érthető fájdalommal beszél Trianonról. Erre jön maga, és azt üzeni a világnak, hogy úgy kell békét kötni, hogy Putyin megnyerje a háborút.

Szégyen és gyalázat.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB