„Klubrádió
Szabadság Klub
Somfai Péter: Ördög a falon
Szabadság Klub

Somfai Péter: Ördög a falon

A fideszes kormány az első napjától tucatjával követett el olyan "csínyeket", amelyekről korábban azt gondoltuk, közülük egy is elég lett volna ahhoz, hogy megbukjanak.

Arató András: Végre megjött nekem!
Szabadság Klub

Arató András: Végre megjött nekem!

"Ez a csúcsmű a jó és a rossz örök harcát mutatja be. Van a Brüsszel nevű Lucifer, aki színről színre bűnbe csábítja az olvasót, ám a katasztrófa bizton elkerülhető, mert a legváratlanabb pillanatban, de mindig időben ott terem a legkisebb testvér, a makulátlan – semmi homoszex –, és megvéd mindenkit, mint Timur és csapata – azt is, aki akarja, azt is, aki még nem ismerte fel, mi a jó neki."

Arató András: Lázmérő
Szabadság Klub

Arató András: Lázmérő

Arató András új írásában arra kereste a választ, mi köze az érintésmentes testhőmérséklet megállapító készülék beszerzésének a reptér megvásárlásához, a kisvasúthoz és a lélegeztetőkhöz.

Gordon István: Választás után – kis lengyel körkép 1.
Szabadság Klub

G. I.: Választás után – kis lengyel körkép 1.

Az elkövetkezendő napokban, hetekben, vagy talán hónapokban rendszertelenül és nem is sorjában jelentkezem az október 15-i lengyel – valamennyi politikai oldal szerint – történelmi jelentőségűnek ítélt választásokkal összefüggő egy-egy érdekes eseménnyel. Arról írok majd, ami éppen a legaktuálisabb, s valamilyen formában elgondolkodtatja a magyar olvasót is.

Gábor György: Előbb a prostituált, s csak azután a püspök?

23/04/2023 08:48

| Szerző: Gábor György

Ferenc pápa egy elmélkedésében Máté evangéliumát idézi, ahol Jézus ezt mondja a papoknak: "A vámszedők és a prostituáltak megelőznek titeket az Isten országában." (Máté 21,31).

 

Olvasom Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mondatait, amelyeket Kovács Zoltánnak, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárnak mondott. A püspök egyrészt közli, miszerint "a pápa felismerte, hogy sok tekintetben kicsit félrevezették Magyarországot illetően, és most visszatér…" Másrészt tényként jelenti be, hogy "Európa nyugati felében éppen azok, akik büszkén azt mondják magukról, hogy a demokrácia legmagasabb szintjén élnek, paradox módon a nihilizmus ideológiai diktatúrájává változtatták társadalmaikat…", ami identitásvesztéshez vezet, önpusztításhoz és társadalmi öngyilkossághoz – teszi hozzá a jövőt fürkésző megyéspüspök. 

Kiss-Rigó próféciájában nem az az érdekes, hogy a hatalom és a Párt szólamait ismétli meg és mondja fel engedelmesen a vele beszélgető államtitkárnak, elvégre fegyelemre szoktatta őt már az 1990 előtti egypártrendszer, ennek örökségét gyakorolja most is.   

Sokkal érdekesebb, hogy mindezt az a Kiss-Rigó László mondja, aki 30 milliárdos állami támogatásból felépíttette a lakitelki Hungarikum Ligetet, turult mintázó lovardával, Nimród csillagképet mintázó footgolf pályával, borkatedrálissal, termálfürdővel, kupolás barlangmedencével, hotellel és kempinggel; aki megkapta a kormánytól a 17 milliárdra becsült zánkai gyerekvárost, s kapott még hozzá 26 milliárdot felújításra, plusz kap évi 4-5 milliárdos működési forrást; aki ugyancsak a kormánytól megkapta a fonyódligeti tábort, s így lett az állami forrásokból épített vagy felújított ingatlanok egyik legnagyobb tulajdonosa; akinek köszönhetően a Szeged-Csanádi Egyházmegye ingyenesen megkapta Mészáros Lőrinc dresszgyártásra szakosodott, milliárdos bevételű kötöttárugyárának részvényeit; aki amúgy hatalmas gourmand hírében áll, ennélfogva magától értetődő, hogy a Szegedi Dóm alatt kiépített egy luxuséttermet, garantáltan friss, az Adriáról érkező napi halszállítmányokkal, montenegrói sörrel, mediterrán jelleggel, mert ahogy a megyéspüspök maga szokta mondogatni, a milánói dóm környéke a gasztronómiai példaképe (vagyis ő a milánói dóm mellé jár); aki 14 milliárdos állami támogatásból felhúzott Szegeden egy nyolcezer férőhelyes stadiont (mit tesz Isten, Garancsi István egyik cégével felépítve), amely a visszafogott Szent Gellért Fórum elnevezést kapta a keresztségben, vannak ott amfiteátrumok, teniszpályák, edzőtermek, szabadtéri hibrid pályák, van rendezvényközpont, s van Szeged-Csanád Grosics Akadémia, de még kápolna is jutott a stadionnak.

Nem mellesleg, a "kápolna" a "capella" (köpenyke) szóból ered, utalva arra, amikor a pannóniai születésű Tours-i Szent Márton katonaként a téli hidegben egy nélkülöző, kifosztott és kegyetlenül bántalmazott koldussal találkozott, azonnal megosztotta vele saját köpenyét. Szent Márton tehát nem elvett a szegényektől, hanem épp ellenkezőleg: adott nekik.

Szóval Kiss-Rigó László most elmagyarázza, miként kell értelmeznünk Ferenc pápa látogatását, miközben Nyugat-Európában tombol a dekadencia, a nihilizmus, az önpusztítás és az identitásvesztés.

De ha már identitásvesztés: erről elbeszélgethetne Kiss-Rigó (akit a fent említettek miatt luxuspüspökként szokás aposztrofálni) a Budapesten tartózkodó Ferenc pápával.

Ha Kiss-Rigó megyéspüspök figyelmét elkerülte volna, idézek néhány gondolatot Ferenc pápának egy elhíresült elmélkedéséből, amelyet Tre tracce címen megtalál a www.vatican.va pápai dokumentumai között.

Az elmélkedés elején Ferenc pápa Máté evangéliumát idézi, ahol Jézus ezt mondja a papoknak: "A vámszedők és a prostituáltak megelőznek titeket az Isten országában." (Máté 21,31).

Az egyháznak – így a pápa – ugyanis alázatosnak, szegénynek és bizakodónak kell lennie. Alázatosnak, s nem a hatalommal és a nagysággal hivalkodónak. Ne mások bírája legyen, hanem önmagában keresse a bűnt.

Továbbá az egyháznak szegénynek kell lennie: a gazdagságot egyedül Isten gazdagsága jelentheti. Az egyház ne a pénzhez ragaszkodva éljen, ne a pénzről gondolkodjék, s ne azon töprengjen, hogyan lehet pénzt szerezni...". Az egyház gazdagsága maguk a szegények. 

Végül az egyháznak bizakodnia kell. Nem a hatalomban, nem a pénzben, hanem egyedül az Úrban.

Jézus intelme és Ferenc pápa szövegértelmezése nyomán tehát az egyetlen kérdés az marad, hogy a prostituált megelőzi-e a luxuspüspököt az Isten országában? Habár ez innentől kezdve aligha kérdéses…