„Köszönjük,
Publicisztika
Füttykoncert – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Füttykoncert – Rózsa Péter jegyzete

Érthető, hogy nem is akad már fent senki azon, hogy a stadionokban szétfütyülik egymás himnuszát a felek. Mert már szinte egy rövid hírt sem ér meg, ha a meccsek után elagyabugyálják egymást a drukkerek.

Vadgalamb – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vadgalamb – Szénási Sándor jegyzete

Sorra születnek a beszámolók a civil világban kivirágzó új életekről, ahol is az exbaka a földet kezdi túrni, vagy főiskolára jár, profi sportoló lesz, vagy hivatalvezető. A határ a csillagos ég, üzeni derűs mosollyal a putyini agymosoda.

Fel-fel dobott kövek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Fel-fel dobott kövek – Szénási Sándor jegyzete

Gyurcsány Ferencnél kevesebben érthetnék jobban Magyar Pétert, mert minden különbözőség ellenére két jöttmentet tisztelhetnek egymásban a politikai térbe történő betörés irracionálisnak tűnő, féktelen, szinte már érzéki sikere okán. Mindketten kaptak egy-egy ritka pillanatot a sorstól, és ettől tényleg sorstársak. Hogy ebből mi lehet, arra most még csak az egyikük története a válasz.

Gábor György: Előbb a prostituált, s csak azután a püspök?

23/04/2023 08:48

| Szerző: Gábor György

Ferenc pápa egy elmélkedésében Máté evangéliumát idézi, ahol Jézus ezt mondja a papoknak: "A vámszedők és a prostituáltak megelőznek titeket az Isten országában." (Máté 21,31).

 

Olvasom Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mondatait, amelyeket Kovács Zoltánnak, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárnak mondott. A püspök egyrészt közli, miszerint "a pápa felismerte, hogy sok tekintetben kicsit félrevezették Magyarországot illetően, és most visszatér…" Másrészt tényként jelenti be, hogy "Európa nyugati felében éppen azok, akik büszkén azt mondják magukról, hogy a demokrácia legmagasabb szintjén élnek, paradox módon a nihilizmus ideológiai diktatúrájává változtatták társadalmaikat…", ami identitásvesztéshez vezet, önpusztításhoz és társadalmi öngyilkossághoz – teszi hozzá a jövőt fürkésző megyéspüspök. 

Kiss-Rigó próféciájában nem az az érdekes, hogy a hatalom és a Párt szólamait ismétli meg és mondja fel engedelmesen a vele beszélgető államtitkárnak, elvégre fegyelemre szoktatta őt már az 1990 előtti egypártrendszer, ennek örökségét gyakorolja most is.   

Sokkal érdekesebb, hogy mindezt az a Kiss-Rigó László mondja, aki 30 milliárdos állami támogatásból felépíttette a lakitelki Hungarikum Ligetet, turult mintázó lovardával, Nimród csillagképet mintázó footgolf pályával, borkatedrálissal, termálfürdővel, kupolás barlangmedencével, hotellel és kempinggel; aki megkapta a kormánytól a 17 milliárdra becsült zánkai gyerekvárost, s kapott még hozzá 26 milliárdot felújításra, plusz kap évi 4-5 milliárdos működési forrást; aki ugyancsak a kormánytól megkapta a fonyódligeti tábort, s így lett az állami forrásokból épített vagy felújított ingatlanok egyik legnagyobb tulajdonosa; akinek köszönhetően a Szeged-Csanádi Egyházmegye ingyenesen megkapta Mészáros Lőrinc dresszgyártásra szakosodott, milliárdos bevételű kötöttárugyárának részvényeit; aki amúgy hatalmas gourmand hírében áll, ennélfogva magától értetődő, hogy a Szegedi Dóm alatt kiépített egy luxuséttermet, garantáltan friss, az Adriáról érkező napi halszállítmányokkal, montenegrói sörrel, mediterrán jelleggel, mert ahogy a megyéspüspök maga szokta mondogatni, a milánói dóm környéke a gasztronómiai példaképe (vagyis ő a milánói dóm mellé jár); aki 14 milliárdos állami támogatásból felhúzott Szegeden egy nyolcezer férőhelyes stadiont (mit tesz Isten, Garancsi István egyik cégével felépítve), amely a visszafogott Szent Gellért Fórum elnevezést kapta a keresztségben, vannak ott amfiteátrumok, teniszpályák, edzőtermek, szabadtéri hibrid pályák, van rendezvényközpont, s van Szeged-Csanád Grosics Akadémia, de még kápolna is jutott a stadionnak.

Nem mellesleg, a "kápolna" a "capella" (köpenyke) szóból ered, utalva arra, amikor a pannóniai születésű Tours-i Szent Márton katonaként a téli hidegben egy nélkülöző, kifosztott és kegyetlenül bántalmazott koldussal találkozott, azonnal megosztotta vele saját köpenyét. Szent Márton tehát nem elvett a szegényektől, hanem épp ellenkezőleg: adott nekik.

Szóval Kiss-Rigó László most elmagyarázza, miként kell értelmeznünk Ferenc pápa látogatását, miközben Nyugat-Európában tombol a dekadencia, a nihilizmus, az önpusztítás és az identitásvesztés.

De ha már identitásvesztés: erről elbeszélgethetne Kiss-Rigó (akit a fent említettek miatt luxuspüspökként szokás aposztrofálni) a Budapesten tartózkodó Ferenc pápával.

Ha Kiss-Rigó megyéspüspök figyelmét elkerülte volna, idézek néhány gondolatot Ferenc pápának egy elhíresült elmélkedéséből, amelyet Tre tracce címen megtalál a www.vatican.va pápai dokumentumai között.

Az elmélkedés elején Ferenc pápa Máté evangéliumát idézi, ahol Jézus ezt mondja a papoknak: "A vámszedők és a prostituáltak megelőznek titeket az Isten országában." (Máté 21,31).

Az egyháznak – így a pápa – ugyanis alázatosnak, szegénynek és bizakodónak kell lennie. Alázatosnak, s nem a hatalommal és a nagysággal hivalkodónak. Ne mások bírája legyen, hanem önmagában keresse a bűnt.

Továbbá az egyháznak szegénynek kell lennie: a gazdagságot egyedül Isten gazdagsága jelentheti. Az egyház ne a pénzhez ragaszkodva éljen, ne a pénzről gondolkodjék, s ne azon töprengjen, hogyan lehet pénzt szerezni...". Az egyház gazdagsága maguk a szegények. 

Végül az egyháznak bizakodnia kell. Nem a hatalomban, nem a pénzben, hanem egyedül az Úrban.

Jézus intelme és Ferenc pápa szövegértelmezése nyomán tehát az egyetlen kérdés az marad, hogy a prostituált megelőzi-e a luxuspüspököt az Isten országában? Habár ez innentől kezdve aligha kérdéses…