„Támogassa

Mi történt ma? 
Napzáró objektív hírháttér műsor hétköznaponként 18 órától 19 óráig. Minden, ami mai, friss és ropogós, legyen az belpolitika, külpolitika, gazdaság, kultúra vagy éppen sport…

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

Csillag István: Ráfizetünk a kifizetési stopra
Esti gyors

Csillag István: Ráfizetünk a kifizetési stopra

2022. szeptember 29. 20:48

Újságírói kérdésekre válaszul a mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy tévesek a kifizetési stopra vonatkozó hírek. A költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, továbbá a hektikus a világgazdasági környezet miatt egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség. Ez persze nem cáfolja azt, hogy van egy kormányhatározat miszerint a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség. Csillag István közgazdász, volt gazdasági miniszter az Esti gyorsban azt mondta, ez az intézkedés egyrészt szerződésszegésbe sodorja az állami szervezeteket, másrészt aláássa az gazdasági bizalmat, ami lehetővé tenni, hogy a pénzügyi piacon államcsőd elleni biztosítást kössön a magyar állam.

Vajda Zoltán: Amikor Orbán EU-n kívüli forrásokat emleget, az felér egy fenyegetéssel Brüsszelnek
Esti gyors

Vajda Zoltán: Amikor Orbán EU-n kívüli forrásokat emleget, az felér egy fenyegetéssel Brüsszelnek

2022. szeptember 26. 20:51

Más országokban a jövő évi költségvetést általában az előző év decemberében szokták elfogadni, ehhez képest a Parlament már június közepén megszavazta azt. Az rendben volna, ha a kiszámíthatatlan gazdasági környezet miatt az országgyűlés utólag módosító javaslatokkal élne a költségvetéseben, de a magyar kormány valószínűsíthetően teljesen új költségvetést fog tervezni még idén. A vészhelyzeti felhatalmazással pedig a joguk is megvan arra, hogy az országgyűlés és a különböző érdekcsoportok megkerülésével hozzanak döntést ez ügyben. Nem csoda, ha az Európai Unió ezek alapján nem bízik azokban az ígéretekben, amik Magyarország jogállamiságának helyreállítására tett a kormány – mondta Vajda Zoltán, a parlament költségvetési bizottságának szocialista elnöke az Esti gyors című műsorban.

Meloni valószínűsíthető győzelmével felerősödhetnek a szélsőjobboldali hangok Olaszországban
Esti gyors

Meloni felerősítheti a szélsőjobboldali hangokat

2022. szeptember 26. 19:44

Az Olaszország Fivérei (FdI) nevű, posztfasiszta gyökerű párt végzett az első helyen a vasárnapi olasz választáson az exit poll adatok szerint és a jobboldali blokk megszerezhette a parlament mindkét házában a többséget. Ez azt is jelenti, hogy Giorgia Meloni FdI-pártelnök lehet az ország első női miniszterelnöke. Amennyiben az exit poll adatok helyesnek bizonyulnak, akkor elemzői gyorsértékelések szerint az eredmények kedvezőek lehetnek a piacok szempontjából: a jobboldal nem kétharmados többségel fog kormányozni és Matteo Salvini meggyengülve jött ki a választásokból – írta a Portfolio. Az Esti gyorsban Csernyánszky Judit interjúját hallhatták Eva Morlettoval, a Grazia folyóirat szerkesztőjével.

Szépségflastrom a (fél)diktatúra csúnya arcán – Dési János jegyzete
Esti gyors

Szépségflastrom a (fél)diktatúra csúnya arcán – Dési János jegyzete

2022. szeptember 26. 17:48

Példátlan támadás a demokrácia ellen, hogy a parlament minidiktátora nem engedi esküt tenni Hadházy Ákost – aki egymaga felér egy ellenzékkel. Amit a parlament mini Orbánja csinál bajuszát rezegtetve, az maga akkora skandalum, ami az Európai Unióban nem fordulhat elő. Persze most előfordul, ez is jól mutatja Magyarország helyét az európai népek nagy közösségében. Azt természetesen nem tudom megérteni, hogy a többi ellenzéki kollégája miért nem áll ki látványosan mellette.

Baranyi Krisztina: 100 tonna súlyosan mérgező anyag szivárog az Illatos úton
Esti gyors

Baranyi: 100 tonna méreg szivárog az Illatos úton

2022. szeptember 22. 20:28

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere törvénymódosítási javaslatot fogalmaz meg annak érdekében, hogy az állam beavatkozzon a Budapesti Vegyiművek (BVM) volt telephelyén szivárgó mérgező vegyi anyagok elszállításában. A helyzet megoldást sürget, ugyanis a párolgó, illetve a talajba szivárgó méreganyag súlyosan károsíthatják a közelben tartózkodók egészségét. A polgármester arról is beszélt az Esti gyors című műsorban, hogy a vegyiművektől pár száz méterre található József Attila lakótelep lakóinak érdekében különösen sürgős a veszélyforrás mihamarabbi elhárítása.

A propaganda ereje - Hardy Mihály jegyzete
Esti gyors

A propaganda ereje - Hardy Mihály jegyzete

2022. szeptember 22. 18:03

"Néha úgy tűnik, hogy maga Vlagyimir Putyin is elhiszi már a sok zagyvaságot, amiket a nyilvánosság előtt összehord. Aki az orosz vezetésen belül akárcsak pisszenni mer, hogy ez talán nincs így egészen jól, az egy-kettőre kiesik vérvétel közben a nyolcadik emeleti kórházi ablakon, rejtélyes módon felakasztja saját magát."

Baba a telefonon – Szénási Sándor jegyzete
Esti gyors

Baba a telefonon – Szénási Sándor jegyzete

2022. szeptember 21. 18:03

Ott volt a tallinni orosz nagykövetség előtt, "a jó életbe, miért is ne lett volna ott OV képe is, bojáros bajusszal, szakállal, akit a felirat elnöknek nevez, és aki a szöveg szerint szereti az orosz inváziót, mert szereti a halott ukránokat. Nem mondom fel az egészet, csak egy kiemelt mondatot idézek, ami csupa nagybetűvel hirdeti, hogy Magyarország kollaboráns és nincs helye az EU-ban. Pár napja ez az ember, akinek itt lóg a képe, mondta, hogy lassan el kell gondolkodni a kilépésen."