„Klubrádió
A lényeg

Hétszázmilliót utalt egy reménybeli Rákóczi-filmre az állam, de nem tudják, ki kapja a pénzt

13/03/2023 10:50

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Filmintézet 700 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől arra a történelmi játékfilmre, amely II. Rákóczi Ferenc életét és korának eseményeit dolgozza fel – tudta meg az rtl.hu, amely úgy tudja, már át is utalták ezt az összeget.

A Pro Libertate! című film gyártását legkésőbb 2024 végéig kell befejezni, azaz – ha elkészül – várhatóan 2025-ben lesz látható az alkotás. 

A portál megkérdezte a Nemzeti Filmintézetet, kik vesznek részt a készítésben, de a szervezet azt felelte, hogy a filmszakmai döntőbizottság még nem határozott a Rákóczi-film támogatásáról. A szervezetnek átutalt az állam 700 millió forintot, de miután nem érkezett be ilyen témájú pályázat a filmintézethez,

egyelőre nincs kinek odaadni.

 
Rákóczi Ferenc
wikipedia
 

A film elkészítésének teljes tervezett költségéről nincs hír, de nyilván horribilis támogatásokról lenne szó ez esetben is, hiszen a tatárjárásról szóló, 1242 – A Nyugat kapujában című filmre csaknem 2,5 milliárdot adott a Nemzeti Filmintézet, a Petőfi Sándor életéről szóló alkotást 4,7 milliárddal támogatták. A Hunyadi-sorozat legalább 15,7 milliárdba kerül, a Hadik Andrásról szóló film csaknem 2 milliárdot kapott az NFI-től, a Rákay Philip-féle Aranybulla-sorozat pedig 692 millió forintnyi állami pénzt kapott az adófizetőktól – sorolta az elmúlt idők állami eposzainak költségeit a portál.