„Klubrádió
A lényeg

A Trónok harcához hasonlítja a Rákay-féle Aranybulla-sorozatot a főszereplő

26/12/2022 15:13

| Szerző: Klubrádió

Rákay Philip kormánypárti influenszer producerként jegyzi az Aranybulla-sorozatot, amelyben Veréb Tamás alakítja András királyt, szerinte annak képi világa "felveszi a versenyt a Trónok harcával".

A Kriskó László rendezésében, Rákay Philip produceri munkájával megvalósult sorozat első epizódját karácsony első napján adta a Duna Tv. A történetből két változat lesz: egy kimondottan edukációs szándékkal készült dramatizált dokumentum-sorozat és egy egész estés nagyjátékfilm. Előbbi került most adásba, utóbbi jövő áprilisra készül majd el.

A dokumentumsorozatban amellett, hogy narrátor mondja fel történelemkönyv-szerűen az eseményeket, illetve különböző szakértők magyarázzák az eseményeket, gyakran játékfilmes jelenetekkel színesítik a „töriórát”. E jelenetek tűnnek fel majd a nagyjátékfilmben is, ott nyilván kihagyva az edukációs eszközöket.

 
Rákay Philip producer az Aranybulla-film forgatásán.
Forrás: Rákay Philip/Facebook
 

Ezt még nem tudni, de a II. András királyt játszó Veréb Tamás nyilatkozatát már megítélhetjük, hiszen a játékfilmes jelenetek képi világát már láthatták a tévénézők. Veréb nemrég azt nyilatkozta a hirado.hu-nak, hogy annak „a képi világa túlzás nélkül felveszi a versenyt a tömegek által rajongott Trónok harcával”.

A film (és annak dramatizált dokumentum-változata) 40-50 évet ölel fel III. Béla halálától (1196) a muhi csatáig (1241).

A film költségvetése egymilliárd forint fölött lesz. Tavaly januárban a Filmintézet négymillió forinttal támogatta a forgatókönyv-fejlesztési pályázatot, amelyben forgatókönyvíróként Kis-Szabó Márk és Rákay Philip szerepelt, utóbbi producerként is feltűnik a projektben. Nem sokkal később a Nemzeti Filmintézet bejelentette, hogy 600 millió forintos gyártási támogatást ad a műre.

A szereposztás szerint az idősebb II. Andrást Trill Zsolt, a fiatal királyt Veréb Tamás, Gertrúdot Törőcsik Franciska, János érseket Rátóti Zoltán alakítja. A teuton lovagok vezére Fenyő Iván, az öreg keresztes László Zsolt lesz. Az operatőr Csincsi Zoltán.

(via hvg.hu)