„Klubrádió
A lényeg

Legalább tízmilliárdos filmsorozat készül Hunyadiról

16/07/2021 14:44

| Szerző: Klubrádió

Hunyadi Jánosról készül korábban nem látott nemzetközi léptékű (és a híresztelések szerint összesen több tízmilliárd forintos költségvetésű) tévésorozat. Annyit tudni, hogy a kormány és a Nemzeti Filmintézet együttesen 10,5 milliárd forinttal támogatja, a TV2 pedig közreműködőként vesz részt – írja a Telex. Káel Csaba a hazai filmgyártás eddigi léptékét túlszárnyaló alkotást ígér.

A forgatókönyv alapjául Bán Mór Hunyadi-sorozata szolgált, a producer Robert Lantos, a rendezők a magyar származású George Mihalka, Nagypál Orsi és Robert Dornhelm. Már folynak az előkészületek és a szereplőválogatás, a forgatás 2022-ben kezdődik – olvasható a Telexen.

A most kiadott közlemény szerint a sorozat egy „romantikus kalandfilm lesz, udvari intrikákkal, cselszövésekkel teli történelmi dráma, egyben epikus akciósorozat”.

„Hunyadi és a nándorfehérvári csata óriási jelentőségű volt a középkorban, évtizedekig meghatározta földrészünk sorsát. A hazai filmgyártás eddigi léptékét túlszárnyaló alkotást élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi stáb közép-európai helyszíneken forgatja” – összegzett Káel Csaba, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

A kormány jelentős támogatást ad a tízrészes Hunyadi-sorozathoz, egy kormányhatározat alapján 6,9 milliárd forintot a kormány biztosít, míg a Nemzeti Filmintézet saját keretéből 3,6 milliárd forint támogatást nyújt.

„Fontos része volt eddigi pályafutásomnak, hogy hat filmet készítettem Magyarországon. A Hunyadi-sorozat mégis igazi premier lesz, hiszen először forgatok magyar színészekkel magyar nyelven egy igazi magyar történetet.” – mondta Robert Lantos, a sorozat kanadai magyar producere, aki a 70-es évek óta számos filmalkotást jegyez (Barney és a nők, Csodálatos Júlia, A napfény íze, Eljövendő szép napok, Karambol).

A produceri csapatot Krskó Tibor (Sorstalanság, Szabadság, szerelem, A nevek dala), Hazai Cecília és Hazai Kinga alkotja. Krskó Tibor emellett Csetényi Csabával közös Hamu és Gyémánt magazinja és HG-elnevezésű kommunikációs csoportja révén is ismert.

(Címlapi kép: Hunyadi János szobra a Belgrádhoz tartozó Zimonyban 2019. július 22-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)