„Támogassa
Reggeli gyors

Tovább titkolják Orbán nyaralással egybekötött repülős útjait

14/09/2022 11:29

| Szerző: Klubrádió

A K-Monitor nevű korrupcióellenes szervezet első fokon megnyerte azt a pert, amit Orbán Viktor tavalyi nyaralásával kapcsolatban indított. Miért használ a kormányfő honvédségi gépet, ha a családjával megy nyaralni? Az adófizetők fizetik ezeket az utakat, és milyen szabályok alapján ülhetnek fel a honvédség gépeire a kormánytisztviselők családtagjai?

2022. szeptember 14. Reggeli gyors - részlet 2022.09.14. Molnár Noémi
06:03
00:00

A miniszterelnök a honvédség repülőgépeit veszi igénybe az utazásaihoz, hangzott el a Reggeli gyorsban, ahol Molnár Noémi, a K-Monitor nevű korrupciós szervezet munkatársa arról beszélt, hogy a bírósághoz kellett fordulniuk, mert a kormány nem hajlandó elárulni, hogy ezeket az utakat ki fizeti, és hogy egyáltalán milyen törvény, szabály vonatkozik erre a helyzetre.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának kihelyezett ülé
 
 Airbus A319 típusú repülőgép Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi bizottsága 2020. február 27-én. MTI/Ujvári Sándor
 
 


Molnár Noémi elmondta, hogy azután fordultak a Külügyminisztériumhoz, hogy Orbán Viktor tavaly augusztusban a honvédség repülőgépén "átláthatatlan körülmények között utazott" egy katolikus konferenciára Rómába, és pártelnökként találkozott az olasz ellenzék egyik vezető politikusával. "Ez nem példa nélküli", hiszen több esetben is használták a gépeket, de most a hírek szerint a családja is elkísérte az útra, mondta.

A hivatalosan nem kormánygépnek, hanem a honvédségnek vásárolt gépek útjairól eddig a Külgazdasági és Külügyminisztérium adott információkat, de erről az útról az adatigénylésre sem árultak el részleteket, ezért a K-Monitor a bírósghoz fordult.

A korrupcióellenes szervezet azt szeretné megtudni, milyen költségekkel járnak az ilyen jellegű utazások az adófizetőknek, és hogy pontosan mely törvénypontok alapján utaznak honvédségi gépen kormánytisztviselők és családtagjaik.

A bíróság első fokon arra kötelezte a minisztériumot, hogy válaszoljon a hivatalos adatkérésre, de amint az a perben kiderült, "a honvédségi kormánygépek használata olyan szabályozási szürke zónában zajlik, ahol a hivatalos, diplomáciai utaztatási szabályzatok helyett jobb esetben a Honvédelmi törvény és nem nyilvános megállapodások érvényesülnek. Rosszabb esetben viszont egyáltalán nincs normatív alapja az honvédségi utaztatásnak".

A bírósági döntés azonban még nem jogerős, mert a kormányzat fellebbezhet.

Molnár Noémi arról is beszélt, hogy kell lennie egy szabályzatnak, ami a kormányfő utazásaira vonatkozik, "amit miniszterelnök alakított ki, és ami lehetővé teszi ezt a konstrukciót". Egyelőre ugyanis még ezzel kapcsolatban is a "sötétben tapogatóznak", és csak feltételezni lehet, hogy mikor, kikkel, hova, miből és kinek a szervezésében utazott. Ugyanis nem találták ezeket az előírásokat, és a minisztériumok saját rendelkezései sem adtak választ erre. Molnár megjegyezte, hogy a minisztériumok egymással is megállapodhatnak, de ezek nem kerülnek nyilvánosságra, így a K-Monitor nem tudta megállapítani, mi a hivatalos előírás. Akkor is elutasításokba ütköztek, amikor volt állami alkalmazottaknál érdeklődtek a gyakorlatról.

A külügyminisztérium korábban szolgáltatott adatokat, amik egy-egy átfogó időszakokra vonatkoztak, és "nem kifejezetten nyaralásokkal egybekötöttt utazásokra", hanem azokra a hivatalos utakra, amikből "látható volt, hogy mi az igazolt külügyi cél, ami miatt kormánydelegáció repült". Molnár szerint a mostani esetben ez azonban erősen kérdéses

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Molnár Noémivel
2022. szeptember 14., szerda 08.15
riporter: Para-Kovács Imre