„Klubrádió
A lényeg

Honvédségi repülővel ment a pápához Novák

27/08/2022 18:20

| Szerző: Klubrádió / RTL.hu / 444.hu

A honvédség által vásárolt csapatszállító repülőgép szállította Novák Katalin köztársasági elnököt a héten Vatikánba, ahol az egyházfő magánaudiencián fogadta a magyar államfőt.

Novák Katalin a csütörtöki látogatásról – ahová kísérete mellett a férje is vele tartott – ma posztolt fényképeket a Facebook-oldalán.

Az egyik fotón kiszúrta az RTL.hu, hogy azon a Magyar Honvédség egyik csapatszállító repülőgépe látható, a két Airbus A319-es egyike. 2018 elején, amikor a csődbe ment AirBerlintől a két gépet megvásárolták, azt nyilatkozta Simicskó István, akkori hadügyminiszter, hogy azok "nem kormánygépek, feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás.” Mindezt Lázár János is megerősítette akkor egy Kormányinfón.

Úgy tűnik, változtak a célok, mert már abban az évben felhívta rá a figyelmet a 444.hu, hogy azzal a géppel ment Orbán Viktor és delegációja Izraelbe, és azóta is több ilyen esetet jegyeztek fel. Eleve nem hozták nyilvánosságra a vásárlás árát, az AirBerlin egy cseh közvetítőn keresztül adta el azokat a Magyar Honvédségnek, ami azért is praktikus megoldás, mert nemzetbiztonsági okokkal lehet megtagadni a beszerzés ára iránti érdeklődést.