„Klubrádió
A lényeg

HVG: Orbán fizetett, hogy részt vegyen a római katolikus találkozón

31/08/2021 18:38

| Szerző: Klubrádió

Részvételi díjat kellett fizetniük azoknak, akik részt vettek a „katolikus törvényhozók nemzetközi találkozóján” Rómában – tudta meg a hvg.hu a rendezvény szervezőitől.

Az osztrák szervezetet azután kereste meg a HVG, hogy kiderült: Novák Katalin mellett Orbán Viktor is részt vett a múlt heti rendezvényen, a miniszterelnököt pedig családja is elkísérte. 

A kormányfőt egy római étterem teraszán fotózta le a 444 egyik olvasója, amit Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára – és a kormányfő nemrég maga mellé kinevezett politikai igazgatója – azzal magyarázott, hogy Orbán Viktort családjával együtt hívták meg a rendezvényre.

A hvg.hu kérdésére a szervező International Catholic Legislators Network (ICLN), azaz a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózata megerősítette, hogy a meghívás valóban kiterjedt a résztvevők családtagjaira is. A rendezvényre vonatkozó szabályok miatt a résztvevőkről, vagy a felmerült témákról nem adhattak információt, azt viszont elárulták, hogy vendégeiket mindig arra biztatják, ha szeretnék, hozzák magukkal házastársaikat és gyermekeiket is.

A titkárság azt is közölte, hogy minden résztvevőjük kifizeti a konferencia díját. Hogy ez pontosan mekkora összeg, azt nem árulták el, az erre vonatkozó kérdésre csak azt válaszolták, hogy „szerény”.

„Non-profit szervezet vagyunk, a díjat csak arra használjuk, hogy a rendezvény költségeit álljuk” – tették.

Az ICLN nem állja a vendégek vagy családtagjaik semmilyen költségét, ez alól csak a felszólalók képeznek kivételt. Idén viszont nem volt köztük magyar – írták.

Az ICLN a szervezet honlapja alapján a Bibliára alapozott fundamentalista nézeteket képvisel, tagjai meghívásos alapon léphetnek be, nem sorolták fel őket. A katolikus vallási elemekből levezetik a többi között azt, hogy a válás, illetve a születésszabályozás bűnös dolog, valamint, hogy a liberális gazdaságpolitika támogatandó. A szervezetet Ausztriában hozták létre 2010-ben.

 
Orbán Viktor, Giorgia Meloni olasz szélsőjobboldali politikus és Novák Katalin Rómában
 

Orbán Viktort és csapatát a múlt héten több helyszínen szedte össze a kormánygépként használt HM Dassault Falcon 7X Rómába, a katolikus törvényhozók éves találkozójára menet – írja a 24.hu cikke alapján a 444.

A Honvédelmi Minisztérium repülőgépe csütörtök délben szállt fel Kecskemétről, hogy egy a Balatont is érintő körrel Budapestre repüljön, és a Liszt Ferenc repülőtőrről (vélhetően Novák Katalinnal és a delegációval a fedélzetén) 16 órakor indult tovább, de nem egyenesen Rómába, hanem Horvátország felé, majd Brac szigete előtt süllyedve kikapcsolta a jeladót.

A 24.hu felvételei alapján a fekete Volkswagen kisbusz, amit Orbán régóta használ, a gép érkezésekor éppen a braci repülőtér előtt parkolt.