„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem normális, ha a honvédségi gépek útjait nem ismerheti meg a közvélemény

15/10/2021 14:13

| Szerző: Klubrádió

Mire használják a haderőfejlesztés részeként vásárolt repülőgépeket, amelyekről havonta jelennek meg hírek, hogy igazából kormánytagok repkednek velük. Benkő Tibor honvédelmi miniszter ezt igyekezett letagadni, de a héten kiröhögték a parlament szakbizottságában. A közpénzek átlátható felhasználásáért küzdő K-Monitor a külügyminisztériumot pereli, hogy kiderüljön, Orbán valóban nyaralásához használta-e az egyiket.

Amikor Benkő Tibor honvédelmi miniszter a parlament szakbizottsága előtt azt mondta, hogy ez már korábban is úgy volt, hogy a gépeket 80%-ban honvédségi célokra használják, a szocialista Harangozó Tamás nevetésben tört ki. Merényi M. Miklós, a K-Monitor szakértője a Reggeli gyorsban mindehhez magyarázatként hozzátette, hogy a honvédség által beszerzett repülőgépek elég kényelmes luxus gépek, fa borítással, bőrfotelekkel.

Hogy értsük, miről van szó, elég a gépekkel kapcsolatos legutóbbi hírt elővenni: Orbán Viktor és családja a horvátországi nyaralásáról ruccant át Rómába egy ilyen géppel, ami a jelek szerint vissza is vitte őket. Ezzel az utazással kapcsolatban is igyekeznek adatokhoz jutni, de ezek a kormányzati gépek a honvédséghez tartoznak, ők pedig titkosítani tudják az utakat, hogy ráfogják, valamilyen honvédségi ügyben történt.

A K Monitor ezért a külügyminisztériumon keresztül próbálnak információkhoz jutni, mivel a külügy felelős a miniszterelnök protokoll ügyeiért, de onnan a törvényes határidőn belül semmilyen válasz nem érkezett. Ezért a K-Monitor beperelte a külügyet.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának kihelyezett ülé
 
Honvédségi Airbus
 
Kecskemét, 2020. február 27. Airbus A319 típusú repülőgép Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán, ahol kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi bizottsága 2020. február 27-én. MTI/Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor / MTI
 

 

Merényi szokatlannak nevezte a külügy eljárását, mivel korábban a legtöbb minisztérium magától tette ki a miniszteri, miniszterelnöki delegációk úti céljait és a költségeket, majd ezek elmaradoztak, és csak adatigénylés után adták ki a kért információkat. De most a külügy egyáltalán nem válaszol, szögeztele Merényi. Nem ismeri az érveit, nem tudja, miért ne lennének ezek közérdekű adatok.

A titkozatosságot növeli, hogy az ominózus nyaralás idején a honvédségi gép azonosítóját is kikapcsolták, de számos jel mutat arra, hogy kik használták a gépet, de szerinte nem normális, ha elfogadjuk, hogy ezeket honvédségi utakként nem ismerheti meg a közvélemény. "Sokkal nagyobb átláthatóság kell, mert így hiába mond valamit a honvédelmi miniszter, csak nevetés a válasz" - mondta.

A honvédelmi minisztérium honvédségi repülőútjai alatt többször azt értik, hogy néhányan elutaznak valamilyen egzotikus helyre egy konferenciára. Ez se normális - mondta, és azt is elmondta, hogy 2018 óta Szijjártó több mint 380 napot repült ezekkel a gépekkel. Pozsonyba vagy Debrecenbe is repülőt használ. "Ha zöld kormánya lenne ennek az országnak, akkor ezekre a helyekre vonattal vagy autóval utazna" - mondta.