„Köszönjük,
A lényeg

Három repülővel ment Mongóliába Szijjártó, hogy azonnal haza tudjon jönni

11/08/2021 08:21

| Szerző: Klubrádió

Mongóliának 33 lélegeztetőgépet adott ajándékba Magyarország, az adományokat Szijjártó Péter külügyminiszter vitte Ulánbátorba. Ár-logisztika arányban ez lehetett minden idők egyik legdrágább kerülő adománya, mivel három repülőgépet vettek igénybe hozzá, hogy Szijjártó a legkényelmesebb módon tudjon hazarepülni, írja a 24.hu.

Egy gép kellett Szijjártónak, egy gép kellett a 33 lélegeztetőgépnek. De miért kellett a harmadik gép? A 24.hu szerint annak az Airbus-nak a személyzete, amivel Szijjártó ment a személyzet számára előírt kötelező pihenési idő miatt nem szállhatott fel ilyen gyorsan. "A HM 607-es lajstromú Dassault Falcon gépe is Ulánbátorba repült, mégpedig fél nappal a Szijjártót szállító Airbus előtt. A Flightware.com adatai szerint a kisebb Falcon köztes leszállás nélkül 29-én csütörtökön 17 óra 30 körül landolt Ferihegyen. Az Airbus viszont egy újabb kazanyi tankolás után csak pénteken hajnali fél ötkor ért vissza Magyarországra, és nem is Budapesten, hanem Kecskeméten szállt le. Addigra a harmadik repülő, a teherszállító Airbus is a magyar fővárosban volt már".

 
Szijjártó Mongóliában (Forrás: Szijjártó Facebookja)
 

Szijjártó a 24.hu szerint valószínűleg a Falconnal tért haza, és ezzel fél napot spórolt magának a külügyminiszter, aki pénteken délelőtt már az irodájában tartózkodott.

Induláskor ezt írta ki Szijjártó a Facebookra:

"Sok cuccot nem kell vinnünk, a repülés alatt elveszítjük az éjszakát, reggelre érkezünk, és a tárgyalások után indulás vissza! Nagyjából 24 óra múlva újra itt." 

A lélegeztetőgépek beszerzése már amúgy is botrányokkal tarkított. A túlárazott berendezések beszerzésénél közvetítő maláj partner az üzlet óta egy magánrepülőt és egy jachtot vett magának, a gépek nagy része pedig valahol Magyarországon raktárakban porosodik.