„Klubrádió
Reggeli gyors

Törley: Nem csak nekem, minden tiltakozó tanárnak szól az elismerés

28/12/2022 10:08

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Megosztotta a tiltakozó pedagógusokkal az év hőse elismerést Törley Katalin. A Tanítanék Mozgalom vezetője azt ígéri – megállapodás híján – az új évben sem érnek véget a demonstációk.

2022. december 28. Reggeli gyors - részlet 22.12.28. Törley Katalin
07:14
00:00

Hogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Balkan Investigative Reporting Network az év hőseit soroló listáján megemlítették a Tanítanék Mozgalom vezetőjét is.

"Ez nemcsak nekem, hanem minden tiltakozó tanárnak szóló elismerés, amelyet meg is osztok velük" – mondta a Klubrádiónak Törley Katalin.

Az egyházi iskolák pedagógusainak nem várt, de örömmel fogadott kiállásával kapcsolatban elmondta, őt kevésbé lepte meg a hirtelen fordulat. Indoklása szerint a 2020-as nemzeti alaptanterv bevezetése idején is hangot adtak fenntartásaiknak. Magatartásukat higgadtnak és átgondoltnak nevezte.

Hozzátette, az egyházi iskolák pedagógusai sem keresnek jobban, ugyanaz alapján a bértábla vonatkozik rájuk, mint más iskolákban. Vannak ugyan egyházi intézmények, ahol béren felüli juttatást kaphatnak a tanárok, de ez nem mindegyikre igaz. Az államtól kapott támogatások sem egyenletesen oszlanak el, és ezek többnyire a felszereltségben mutatkoznak meg. "A tiltakozás továbbra sem a fizetésekről szól" – hangsúlyozta.

A 2023-as évvel kapcsolatban azt ígérte, hogy mivel nem sikerült érdemi változást elérni a kormány illetékeseinél – noha Törley szerint néhány réndelet megváltoztatásával el lehetne ezeket érni –, folytatódnak a tiltakozások az újévben is. Januárban Tudásmenet indul a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig, amelynek elbocsátásáig Törley is tanára volt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Törlei Katalinnal
2022.12.28., szerda 8:25
Riporter: Para-Kovács Imre