„Klubrádió
A lényeg

Felmondott a tanár, aki iskolájából egyedüliként vett részt a polgári engedetlenségben

20/12/2022 14:49

| Szerző: Klubrádió

"Én kifulladtam ebben, úgy érzem" – mondta Gábor Judit, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium egyik tanára a Telexnek. Gábor Judit, aki t december 1-je óta iskolájából egyedüliként vett részt a határozatlan idejű polgári engedetlenségben, hétfőn felmondott az iskolában.

Gábor Judit 17 éve tanít, már szeptembertől többször is a polgári engedetlenséget választotta tiltakozásként. November 30-án, a nyolc tanár kirúgásakor úgy érezte, tenni kell valamit, ezt nem lehet már így folytatni. Viszont most elérkezett oda, hogy nem látja az eredményét az akciójának. Szerinte egy normális országban két lehetőség van: ha nem tartja meg az óráit, elbocsátják, vagy a döntéshozók elkezdenek azon gondolkodni, hogy lehetne ezt máshogy csinálni.

„Én a tehetetlenséget érzem, ezért döntöttem úgy, hogy én lépek ki a rendszerből” – mondta a Telexnek.

Ő már a szándékát sem látja annak, hogy változások indulnának el, ezt csak megerősítette Pintér Sándor múlt pénteki konzultációja. Most már ezt a bizonytalanságot szeretné feloldani, mert zavarja, hogy nem tart órákat, de közben nem mozdítja elő az oktatás ügyét sem. Úgy érzi, elfogyott az ereje. Szerinte az lenne a megoldás, ha az iskolák bezárnának, de a helyettesítésekkel nincs meg a nyomásgyakorlás.

Gábor Judit szerint sok tanár azért nem vesz részt a polgári engedetlenségben, mert egyrészt szabálykövetők, másrészt szeretnének ők dönteni a sorsukról. „Amikor azt mondják, hogy vége, azt ők mondják ki, ne más” – fogalmazott.

A felmondását jelzésértékűnek tartja: „Most már kevésbé látom azt, hogy olyan szintű változások el tudnának indulni, amiért én visszamennék pedagógusnak.”

Még nem tudja, mihez kezd a jövőben, magyar–történelem szakos tanárként a múzeumpedagógia például érdekli. Keddtől már a felmondási idejét tölti, ezalatt, ha folytatódik az oktatás január 9-től, ismét meg fogja tartani az óráit.