„Klubrádió
A lényeg

Törley Katalin lett az év hőse

27/12/2022 09:42

| Szerző: Klubrádió

A környező országokból emeltek ki egy-egy embert Balkan Investigative Reporting Network listáján. A díjazottjak közé került a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott franciatanára is.

A Balkan Insight összegyűjtötte a környező országok azon „hétköznapi embereit”, akik, mint írják „fáradhatatlanul dolgoztak, hogy inspirálják társadalmunkat és változást idézzenek elő”. A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) listáján a környező országokból emeltek ki egy-egy embert, a „díjazottjak” között pedig ott van Törley Katalin is – szúrta ki a 444.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium franciatanárát – több tanártársával együtt – azután bocsátották el októberben, hogy részt vett a polgári engedetlenségi mozgalomban. Az indoklás szerint "feláldozta a munkáját a lelkiismeretéért". 

Törley a lapnak azt nyilatkozta, elbocsátása törvénytelen és aránytalan volt, majd úgy fogalmazott: „Nem vagyok mártír. De Magyarország oktatási rendszere mély válságban van. Az ország jövője forog kockán. Nem lehet hallgatni. (...) Remélem, meg tudjuk tanítani a fiatalabb generációnak, hogy fontos kiállni az értékeinkért. Állampolgárnak lenni sokkal többet jelent, mint négyévente szavazni: részt kell venni a közéletben és alakítani kell a jövőnket.”