„Klubrádió
Megbeszéljük...

Teátrumi Társaság titkára: Szavakon való lovaglás, hogy Vidnyánszky fel- vagy lemondjon-e

17/11/2023 18:07

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Vidnyánszky Attila esetében nem a Nemzeti Színházhoz kötődő jogviszonyát fogják vizsgálni a hatóságok a Rómeó és Júlia-előadáson történt baleset kapcsán, hanem a művészi, illetve vezetői felelősség kérdését – mondta Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára. A Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy miközben van jogi relevanciája annak, hogy Vidnyánszky fel- vagy lemondjon-e, ez mégis a szavakon való lovaglás.

2023. november 17. Megbeszéljük-részlet (2023.11.17.) Szabó László
16:46
00:00

A Nemzeti Színház zártkörű részvénytársaság formájában működik, amelynek 100 százalékos tulajdonosa a magyar állam, ennek képviseletében pedig Csák János kultúráért is felelős miniszter Vidnyánszky Attila munkáltatója – magyarázta Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára. Szerinte Vidnyánszky jogilag pontosan járt el, mikor a múlt pénteki balesetet követően egy olyan levelet juttatott el a miniszterhez, amelyben ő ennek a munkaviszonynak a felmondását kezdeményezte. Másrészről pedig a miniszter is helyes járt el, mikor úgy döntött, Vidnyánszky lemondását a baleset kapcsán indított vizsgálat lezárultakor fogja mérlegelni. "Szerintem minden más a szavakon való lovaglás" – fogalmazott Szabó László.

Arra a kérdésre, hogy értesítették-e a hatóságokat a balesetet követően, Szabó azt válaszolta, hogy színház azonnal kapcsolatba lépett a munkavédelmi hatósággal, és a rendőrséggel is. Ezzel némileg ellentmond az Index értesülése, miszerint "a Budapesti Rendőr-főkapitányságra nem érkezett bejelentés, a nyomozó hatóság a sajtóban megjelent hírek alapján hivatalból rendelt el nyomozást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen."

Az Index írta azt is, hogy hatalmi, politikai színjáték zajlik Vidnyánszky Attila mentegetése körül, amely mögött Szabó Lászlót vélték felfedezni. A Magyar Teátrumi Társaság titkára úgy reagált, hogy meglehetősen távol áll a valóságtól, hogy ő "kesztyűbábként mozgatná a kulturális vezetőket". Ugyanakkor azt elismerte, hogy mikor értesült Vidnyánszky lemondásáról, akkor ő szervezte össze, hogy a Magyar Teátrumi Társaság négy alelnöke "egy nagyon lakonikus levelet" írjon Csák Jánosnak. Ebben az szerepelt, a Teátrumi Társaság helyesnek tartja a baleset körüli vizsgálat elindítását, helyesnek tartják Vidnyánszky Attila vezetői döntését, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a lemondás kérdésével majd a vizsgálat után kell foglalkozni, vagyis most ezt ne fogadja el a miniszter úr, mert az nem az eljárás helyes rendje volna.

Szabó László azt is elárulta, hogy a balesetet elszenvedő két színész közül Horváth Lajos Ottónak döntően kevésbé súlyos kézsérülései vannak, míg Szász Júliának bordatörései és -repedései, illetve lábsérülései vannak. Hozzátette, mindkettejüket kiengedték a kórházból, és várhatóan maradandó károsodás nélkül fel fognak épülni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattitntva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/interjú Szabó Lászlóval
2023. november 17., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György