„Klubrádió
Megbeszéljük...

A színész nem mer szólni, mert kiszolgáltatott helyzetben van – mondta a Nemzeti Színház egykori főügyelője

13/11/2023 17:50

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Nemzeti Színház szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) szerint az ügyelő feladata a próbák és előadások zavartalan lebonyolítása. Ebből következik, hogy a múlt pénteki Rómeó és Júlia című előadáson történt baleset felelőssége az ügyelőt terheli – mondta Kadelka László. A Nemzeti Színház egykori főügyelője arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy míg színészekből "Dunát lehet rekeszteni", addig színházi háttéremberből alig lehet újat találni.

2023. november 13. Megbeszéljük-részlet (2023.11.13.) Kadelka László
08:32
00:00

Kadelka László szerint a színház nagyon veszélyes üzem, ezért alkalmaznak speciális szabályokat. "Azt szoktuk mondani, hogy ha minden szabályt betartanánk, akkor este nem mehetne föl a függöny" – fogalmazott a Nemzeti Színház egykori főügyelője.

Elmondása szerint az ő ottani 36 éves működése idején is számos olyan eset volt, mikor az igazgató vagy egy rendező ragaszkodott egy bizonyos műszaki megoldáshoz. Ez esetekben Kadelka feljegyzést készített arról, hogy ez a követelés milyen módokon megy szembe bizonyos szabályokkal, illetve, hogy a műszaki személyzet nem vállal felelősséget a helyzetért. Erre azért van szükség, hogy a színház utólag ne kenhesse el a felelősséget – emlékeztetett a korábbi főügyelő.

A Nemzeti Színház jelenlegi SZMSZ-ének létrejöttét még Kadelka László forszírozta főügyelői korában. Ez kimondja, hogy az ügyelő feladata többek között a próbák és előadások zavartalan lebonyolítása. Ebből következik, hogy a múlt pénteki Rómeó és Júlia című előadáson történt baleset felelőssége az adott ügyelőt terheli – mondta Kadelka László.

Rómeó és Júlia-előadás
 
Rómeó és Júlia-előadás
Fotó: Eori Szabo Zsolt / Nemzeti Színház
 

Ugyanakkor jó színházi háttérembert nehéz találni, mivel ezek olyan speciális szakmák, amiket csak színházban lehet megtanulni – hangsúlyozta Kadelka. Hozzátette, a munkáltatók azzal élnek vissza, hogy a színházba dolgozó szakemberek közül "mindenki imádja azt, amit csinál, és még fizetne is, hogy csinálhassa". Ezért érzi magát sok színházi dolgozó kiszolgáltatottnak, illetve ezért kapnak "gyalázatos béreket" – mondta a korábbi főügyelő.

Másrészről pedig a színészek is kiszolgáltatott helyzetben vannak – mondta Kadelka. "Színészből Dunát lehet rekeszteni" –  fogalmazott, hozzátéve, ha egy színész nem vállal el egy adott feladatot, akkor azonnal találnak helyette másikat, ezért nem mernek szólni, még ha kockázatosnak is látnak egy szituációt.

A színházigazgató felelősségéről egy anekdetotát idézett fel Kadelka. Mikor még Major Tamás volt a Nemzeti igazgatója, több előadásban is használtak egy bizonyos berendezést, ami a levegőbe emelte az adott színészt. Minden este mielőtt egy előadásban használták volna ezt a szerkezetet, elsőként Major Tamás próbálta ki azt, hogy meggyőződjön annak biztonságos voltáról – mondta Kadelka László.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Kadelka Lászlóval
2023. november 13., hétfő 17:35
Riporter: Bolgár György