„Támogassa
A lényeg

Súlyos baleset történt a Nemzeti Színházban

12/11/2023 08:27

| Szerző: Klubrádió

A pénteki Rómeó és Júlia-előadás alatt a Nemzeti Színházban súlyos baleset történt. Az Index információi szerint a baleset a kulisszák mögött történt, egy négyméteres vastraverzről zuhant le Szász Júliát és Horváth Lajos Ottó, akiket még éjjel megműtöttek. A baleset körülményeinek vizsgálatát megkezdték.

A baleset súlyosságát jelzi, hogy több hónapig is eltarthat a töréseket szenvedő színészek felgyógyulása, a négy méteres zuhanás hátrafelé akár halállal is végződhetett volna. Ilyen súlyos balesetről nem tudni a hazai színházi világból.

Az egyik balesetet szenvedett színész, a Capuletet alakító Horváth Lajos Ottó több darabba is beugrott az elmúlt napokban, ezért felmerül, hogy részben túlterheltség is lehetett az okok mögött.

A hírek szerint a darabot félbe kellett szakítani, és a hétvégi előadásokat is törölték a Nemzeti Színházban, a társulatnak rendkívüli ülést tart a napokban Vidnyánszky Attila vezérigazgató, akinek a felelőssége felmerült az eset kapcsán. A Nemzeti Színház SZMSZ-e szerint ugyanis a színház vezérigazgatója nemcsak az egyes munkaterületekért felel, hanem „felelősségi körében gondoskodik a művészeti munka tárgyi, személyi és szervezeti feltételeiről” is. Úgy tudni, Vidnyánszkynak - aki egyben a darab rendezője is - többször jelezték már, hogy a díszlet életveszélyes.

Emiatt a színházban hivatalból vizsgálatot kell indítson Csák János miniszter, aki alá az intézmény tartozik