„Támogassa
A lényeg

Vidnyánszky: Nemtelenül támadnak

15/11/2023 15:48

| Szerző: Klubrádió

Úgy érzem, sokan kihasználják most ezt a helyzetet, és nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen, mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Ahogy a Klubrádió is megírta, péntek este megsérült két színész, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadása közben, miután négy métert zuhantak a díszletről. Az eset után lemondott vezérigazgató először nyilatkozott a balesetről.

Belső vizsgálat indult, erősítette meg Vidnyánszky a Magyar Nemzetnek adott interjúban. "A héten felrakjuk a díszletet, már csak azért is, mivel egy rendőrségi vizsgálat is elkezdődött, aminek én személy szerint nagyon örülök. Ők is kérték a díszlet felépítését, és így a két vizsgálatot együtt meg lehet tartani" - tette hozzá. Felépítik a díszletet, és modellezik, hogy mi történt.

A vezérigazgató hétfőn, három nappal a két színész sérülése után benyújtotta a felmondását, azt azonban Csák János miniszter nem fogadta el, azt mondta, hogy várják meg a belső vizsgálat végét.

 
Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia  a 
Rómeó és Júlia c. előadásban az erkélyen Fotó: Nemzeti Színház/Eöri-Szabó Zsolt
 

A 60 éves Horváth Lajos Ottót és a 28 éves Szász Júliát a mentők kórházba szállították, mindkettőjüket meg kellett műteni. Az állapotukról elárulta: "A körülményekhez képest jól vannak, és a főorvos is biztatóan nyilatkozott az állapotukról. Tudomásunk szerint a héten hazaengedik a két művészt, és otthon folytatódhat a felépülésük." Hangsúlyozta, hogy a Júliát és Capuletet alakító színészek a "most félresikerült mozdulatsort" már százszor megcsinálták, több tucat sikeres előadáson. Ezzel együtt minimalizálni kell szerinte a kockázatot, és ezért az egész repertoárt átnézik.

Együttműködik a Magyarságkutató Intézet a Nemzeti Színhá
 
 Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

A helyettesítésük nem lesz egyszerű. "A társulat két nagyon fontos tagjáról van szó, akik a repertoár felében játszanak. Ráadásul igazi nagy szerepekkel, vannak olyan előadások, amelyekben nem lehet őket kicserélni, mint például Horváth Lajos Ottónál a Rex vagy az Agón esetében. (...) Nyilvánvaló, hogy mondjuk a Rómeó és Júliában – a Szász Júlia által megformált – Júlia szerepe nagyon komoly művészi teljesítmény. Még mérlegelnem kell, hogy belefogunk-e a helyettesítésbe vagy sem". Sok előadást kellett most lemondaniuk, és ez "nagyon-nagyon nem jó, ráadásul a nézőtér telítettsége 95–97 százalék közötti, tehát jól megy a színház, intenzív hónapok ezek."

Felmerült, hogy a Rómeó és Júlia díszleteivel kapcsolatban többen jelezték, kockázatosnak tartják. "Hozzám nem jutott el akkor ez az információ - mondta erről. - Úgy érzem, sokan kihasználják most ezt a helyzetet, és nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen. "