„Támogassa
Esti gyors

Csáki Judit: Hányingerkeltő, hogy a NER-es intézményvezetők Vidnyánszkyt sajnálják, és a két színészről szó sincs

13/11/2023 21:52

| Szerző: Klubrádió

Csáki Judit színikritikus szerint ócska színjáték Vidnyánszky Attila – Csák János miniszter által nem elfogadott – lemondása a Nemzeti Színház éléről. Azt pedig hányingerkeltőnek nevezete, hogy „NER-intézményvezetők” az igazgatót sajnálják, szimpátianyilatkozatokat írnak, miközben a két megsérült színészről szó sincs. Holott nem lehet tudni, hogy Szász Júlia mikor léphet színpadra, vagy hogy Horváth Lajos Ottó mikor tudja majd használni a kezét.

2023. november 13. Esti gyors / részlet, Csáki Judit (23.11.13.)
09:05
00:00

Súlyos baleset történt a pénteki Rómeó és Júlia-előadás alatt a Nemzeti Színházban. A teátrum szombaton közölte, hogy mentők vitték kórházba Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó színészeket. A baleset miatt a második felvonást félbe kellett szakítani. Sajtóhírek szerint a színészek több métert zuhanhattak. Vidnyánszky Attila közölte, lemond a színház vezetéséről, de ezt a miniszter egyelőre nem fogadta el. A Magyar Teátrumi Társaság, amelynek Vidnyánszky a vezetője, Ókovács Szilveszter operaházi igazgató, Kálomista Gábor producer, Fekete Péter volt államtitkár és sokan mások azt kérik, hogy ne küldjék el a Nemzeti igazgatóját.

Arról, hogy ez a lemondás (a reakciókkal együtt) csak színjáték-e, Csáki Judit színikritikust kérdeztük az Esti gyorsban, aki egyértelmű igennel válaszolt, hozzátéve: mégpedig nagyon ócska. Szerinte az benne a rettenetes, hogy egy tragédiából csinálnak hitvány komédiát. Úgy fogalmazott: a Nemzeti igazgatója két napot otthon törte a fejét, nyilván azon, hogy miként „mondjon le úgy, hogy mégse mond le”, és ezt beszélték meg. Nem tudja, hogy ezt Rogán Antal kabinetminiszternél vagy a kultúráért is felelős Csák Jánosnál találták ki – tette hozzá.

Azt nem tudni, hogy Szász Júlia mikor léphet színpadra, vagy hogy Horváth Lajos Ottó mikor tudja majd használni a kezét. Hangsúlyozta: miközben a két megsérült színészről szó sincs, Vidnyánszky Attila a kórházban fotózkodik Csák miniszterrel, azt pedig hányingerkeltőnek nevezte, hogy az ügyben megszólaló – szavai szerint – NER-es intézményvezetők mind az igazgatót sajnálják. „Hát mi történik itt, kiveszett minden emberi érzés ezekből?” – tette fel a kérdést a fent említett vezetőkre utalva.

Példaként azt hozta fel, hogy civilizált országokban, ha történik egy vonatbaleset, azonnal lemond a közlekedési miniszter, holott nyilván nem ő vezette a vonatot. Ez egyszerűen jogi és főleg morális kötelesség – vélekedett. Az is fontos lenne, hogy Vidnyánszky ne „tébláboljon” ott a színházban, amíg tart a vizsgálat – tette hozzá a kritikus.

Csák miniszter reagálása alapján azonban Vidnyánszky marad a vizsgálat alatt is a színház teljhatalmú vezetője. Vagyis Csáki Judit szerint borítékolható a vizsgálat végeredménye, „fatális véletlennek” minősítik a történteket, és vélhetően kirúgnak majd egy-két díszletmunkást vagy műszaki embert. Jelezte: korábban szóltak már Vidnyánszkynak, hogy ez a díszlet életveszélyes, így még ha nem ő rendezte volna az előadást (mint ahogy ő rendezte), akkor is „kutya kötelessége lenne” lemondani.

Csáki Judit szerint nem valószínű, hogy bárki is kinyitja a száját azok közül, akik tudhatják, hogy mi történt a háttérben, főleg azért, mert Vidnyánszky a színházi kérdések teljhatalmú ura, „ami nagyon rosszat tesz az egész szakmának”. Megjegyezte: a rendőrségi vizsgálat csak azt célozza, hogy történt-e olyan hiba, amely büntetőjogi felelősséget vet fel, „Vidnyánszkynak pedig vezetőként van felelőssége”. Senki nem mondja, hogy börtönbe kellene mennie, de le kellene mondania – ismételte meg.

A kritikus szerint feltéve, hogy Vidnyánszkynak „egyszer csak megvilágosodása támad” és lemond, mert „hibázott, rossz színházat vezet, ahol vattáznak, sok pénzt elszórnak, ő pedig rengeteg mindenbe beleszól és rosszul” – erre alapvetően mondhatná Csák János, hogy nem fogadja el, mert szerinte ez a legjobb színház; „tudjuk, hogy nagyon kultúrszomjas miniszterünk van”. De úgy véli, ebben az esetben nem dönthetett volna így a miniszter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikimedia Commons / Thaler Tamás

Esti gyors
2023. november 13., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János