„Klubrádió
Esti gyors

"Vidnyánszky kiradírozta a színházi szakmából az értékalapú kiválasztást"

20/09/2021 22:28

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Csáki Judit színikritikus szerint Robert Wilson tisztában van a hazai színházi szakma állapotával, Vidnyánszky pedig aligha tudja ennek ellenkezőjét elhitetni.

2021. szeptember 20. Esti gyors - részlet 21.09.20. Csáki Judit
06:32
00:00

Robert Wilson Oidipusz című előadásával nyitott a hetedik Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) szeptember 17-én, amelyre elvárták a világhírű rendezőt is.

A rendező azonban közleményt adott ki, amelyben jelezte, nem vesz részt az eseményen, egyúttal kifejezte aggodalmát a magyar művészeti élet korlátozása iránt, és kiállt a FreeSZFE mellett, sőt honoráriuma egy részét is nekik ajánlotta fel.

Wilsont korábban a színházi élet koronázatlan királyának nevezte Vidnyánszky Attila, a MITEM művészeti vezetője, aki szerint a rendező egyoldalú tájékoztatás alapján hozott döntést, pedig ő nyitott lenne a párbeszédre.

Robert Wilson amerikai színházi rendező, képzőművész elő
 
Robert Wilson
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
 

Csáki Judit színikritikus a Klubrádiónak elmondta, hogy Robert Wilson valóban "a színházi élet pápája", akihez hasonló Peter Brook lehet. Azzal azonban már nem feltétlenül ért egyet, hogy Vidnyánszky nyitott lenne bármilyen párbeszédre, hiszen a kritikus több alkalommal próbált, mégsem tudott vele párbszédet folytatni.

Hozzátette, nem érti, miért kellett volna Wilsont tájékoztatni egyáltalán, hiszen a világsajtó kimerítően foglalkozott a témával. Például a "Színház- és Filmművészeti Egyetem megszállása" mellett, az is ismert tény, hogy Vidnyánszky a konkurens kaposvári egyetemen is betölt pozíciót "a művészeti képzés magas színvonalú biztosításáért felelős rektori megbízottként". Ezekből a rendezőnek nem eshetett nehezére leszűrni, hogy túl sok hatalom került egy ember kezébe.

Csáki Vidnyánszky legnagyobb bűneként azt emelte ki, hogy "kiradírozta a szakmából a meritokráciát, az értékalapú kiválasztást".

A magyar színházak helyzetéről tartottak vitaestet Bécsben
 
Csáki JuditFotó: Filep István / MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Csáki Judittal
2021.09.20., hétfő 18:35
Riporter: Dési János