„Klubrádió
Reggeli gyors

"A hallgatók döntenek arról, hogy a FreeSZFE-re jönnek"

6/09/2021 10:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Ellentétben az SZFE kuratóriumának állításaival, semmiféle csábítgatásról, édesgetésről nincs szó, mindenki maga dönt arról, hogy hol szeretné folytatni tanulmányait – állítja Upor László azzal kapcsolatban, hogy újabb 74 hallgató igazolt át a FreeSZFE-re. "A világot próbálja megcsalni az, aki azt állítja, hogy a nincstelen FreeSZFE édesgeti el a dúsgazdag SZFE-től a hallgatókat" – tette hozzá a FreeSZFE Egyesület tagja.

2021. szeptember 06. Reggeli gyors - részlet 21.09.06. Upor László
07:06
00:00

74 hallgató szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével a salzburgi Mozarteumban, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemen, a varsói színművészeti egyetemen, a svájci Academia Dimitrijben, a pozsonyi színművészeti egyetemen és a bécsi zeneművészeti egyetemen folytatja tovább tanulmányait – írja a 444. Ez azt jelenti, hogy teljes osztályok is távoztak a kormányközeli alapítványi kézbe átszervezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemről.

Upor László, a FreeSZFE Egyesület tagja szerint ez egy hosszú folyamat része. Hangsúlyozta, hogy – ellentétben az SZFE kuratóriumának állításaival – semmiféle csábítgatásról, édesgetésről nincs szó, mindenki maga dönt arról, hogy hol szeretné folytatni tanulmányait. A távozás a legegyértelműbb állásfoglalás, amit a hallgatók tehetnek jelen körülmények közt.

Az igazi különbséget abban látja, hogy sokkal összeforrottabb oktatói közösségről, valamint alkotóközösségekről van szó.

Nagy ára van az áldozatnak, a tanárok fél éve nem kapnak fizetést, és a rendelkezésükre bocsátott átmeneti "műhelyek" közt is sakkozniuk kell.

"A világot próbálja megcsalni az, aki azt állítja, hogy a nincstelen FreeSZFE édesgeti el a dúsgazdag SZFE-től a hallgatókat" – érzékeltette a helyzet abszurditását Upor.

Élőláncot szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem
 
Upor László
 Fotó: MTI/Mónus Márton
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Upor Lászlóval
2021.09.06., hétfő 7:38
Riporter: Szénási Sándor