„Klubrádió
A lényeg

Az SZFE szerint „egy önképzőkör édesgeti el” a diákjaikat

16/08/2021 08:18

| Szerző: Klubrádió

Nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) diákjait – közölte az egyetem az MTI-vel. Arra reagáltak, hogy több mint negyven hallgató hagyja ott az intézményt és a Freeszfe Egyesület közreműködésével folytatja tanulmányait.

Ahogy arról mi is beszámoltunk a Freeszfe Egyesület közleménye nyomán, több mint negyven hallgató hagyja ott az SZFE-t szeptembertől.

A döntés a 2019-ben indult filmes képzések több osztályát is érinti. A bejelentésben érintett legtöbb osztály teljes hallgatói állománya megszüntette hallgatói jogviszonyát. A hallgatók, mint írják, szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével folytatják tanulmányaikat.

Az SZFE közleménye szerint az intézményt annak korábbi vezetése „minden elemében lepusztult állapotban” hagyta hátra.

„Ennek a rombolásnak a legújabb állomása a hallgatók egy csoportjának előre megtervezett távozási akciója. Nem vagyunk meglepve, de nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait. Ezzel megfosztja őket egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, az SZFE képzési lehetőségeitől” – írták.

Az SZFE-n 2020-ban indult tiltakozássorozat, a diákok és tanárok az ellen tiltakoztak, hogy a modellváltáskor az Orbán-kormány érdemi párbeszéd nélkül adta egy Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratórium kezébe a felsőoktatási intézmény sorsát, teljességgel figyelmen kívül hagyva a javaslataikat. Tavaly az egyetem teljes vezetése lemondott, tüntetések sora kezdődött, a hallgatók elbarikádozták a bejáratot a Vas utcai épületnél.