„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar: Vidnyánszky miniszteri jóváhagyás nélkül is felmondhat

15/11/2023 07:42

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Vidnyánszky Attila hivatalosan nem közalkalmazott, így ha benyújtja a felmondását, akkor miniszteri jóváhagyás nélkül távozhat a színház éléről – mondta Magyar György ügyvéd.

2023. november 15. Megbeszéljük - részlet 23.11.15. Magyar György
09:13
00:00

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója hétfőn nyújtotta be lemondását, illetve a szerződése szerint felmondását, miután pénteken előadás közben két színész nagyon súlyosan megsérült. Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó négy méter magasból zuhantak a mélybe, átestek egy díszkorláton. Mindketten kórházba kerültek, meg is műtötték őket.

"Vidnyánszky Attila lemondása indokoltnak látszik, azonban rendkívül teátrális" – mondta a Megbeszéljük keddi adásában Magyar György ügyvéd. Hozzátette, Vidnyánszky jogviszonya színházi igazgatóként nem közalkalmazotti jogviszony, hiszen nem állami, vagy önkormányzati költségvetési szervezetnél áll alkalmazásban. A Nemzeti Színházat azonban egy bejegyzett gazdasági társaság, hivatalos nevén Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. üzemelteti, amelynek egyetlen részvényese a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Vidnyánszky részvényesi határozat alapján tölti be igazgatói tisztségét, megbízással, megbízási jogviszonyban, vagy munkaszerződéssel munkaviszonyban (vagyis nem közalkalmazotti jogviszonyban).

Magyar elmondta, erre a jogviszonyra teljesen más szabályok vonatkoznak: "Itt nem ismerünk olyat, hogy lemondás, csak felmondás van". Azt pedig kevéssé tartja valószínűnek, hogy Vidnyánszky ne lenne tisztában ezzel. Arról dönthet, hogy egyoldalú jognyilatkozattal megszünteti, vagyis felmondja ezt a jogviszonyt. Ebbe kinevezőjének semmilyen beleszólása nincs. "Én úgy gonodolom, hogy Csák miniszter úrnak nem osztottak lapot ebben a jogyviszonyban" – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy lehetnek olyan egyéb körülmények, amelyek a nyilvánosság előtt ismeretlenek, de a rendelkezésre álló információk alapján így működik a jogviszony megszüntetése.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Magyar Györggyel
2023.11.15., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György