„Klubrádió
Reggeli gyors

Szinte kizárt, hogy Orbán betarja a reformígéreteit - Mégis jön a pénz?

21/11/2022 08:47

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Reuters szerint az Orbán-kormány 17 hangzatos reformígérete nem igazán ad más lehetőséget, mint előzetesen jóváhagyni a befagyasztott támogatások részleges feloldását. Antiszemitizmus, médiamanipuláció Amerika ellen és Huxit - Charles Gati lesújtó véleménnyel van a magyarországi folyamatokról. Varga Judit bizonygatja, a kormány elkötelezett az európai értékek iránt. Nemzetközi lapszemle.

2022. november 21. Lapszemle 20221121/Csernyánszky
06:11
00:00

Kövér László az egyiptomi elnökkel, Abdel Fatah al-Sisivel találkozott Kairóban vasárnap – írja az Egypt Today. A megbeszélésen téma a volt a Közel-Kelet, az oroszok háborúja, illetve Egyiptom és az Európai Unió kapcsolatainak a kiépítése.

Az Egyesült Államokban élő Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora a legutóbbi budapesti látogatásáról írt a Francis Fukuyama menedzselte American Purpose blogban. Szerinte Budapest páratlan szép, tiszta, jó a közlekedés, egyre kevesebb az autó. Majd megpiszkálva az orbáni politikát, a dolgok mélyére néz, és a zsidókérdéssel folytatta, amelyben Orbán főszerepet osztott George Sorosnak, ami elég egyértelműen antiszemita támadás, ha a lakosság zöme az óriás plakátok ezreit nem is így értelmezte.

Orbán álláspontja változatlan a zsidók meggyilkolásában, mert továbbra is azt vallja, hogy Magyarország ártatlan áldozata volt a náci rezsimnek, és szerinte, akik tudták, mentették a zsidókat. Ezt Gati a saját családja példáját felhozva cáfolja: a nagynénjét és a nagybátyját mint marhákat, úgy vágták be a vagonba, és a gettót magyar nácik és nem németek őrizték. Nem beszélve a Magyarországon elsőként meghozott zsidótörvényekről.

Vidéken csaknem 100 százalékban Orbán kezében van a média, és az Unio mellett most a Biden-féle Amerika lett az egyik legfőbb ellenség, képes az oroszok háborújáért is őket hibáztatni, írja, és arra is figyelmeztet, Putyin kegyeit keresve évek óta igyekszik megakadályozni Ukrajna NATO-tagságát. Gati nem zárja ki, hogy a 75-80 százalékos lakossági támogatás ellenére bekövetkezhet a Huxit, amennyiben az EU nem finanszírozza tovább a kormányt.

A Kádár-féle „gulyáskommunizmus” után az országot most nyugodtan hívhatjuk „gulyásautokráciának” – noha Putyinékkal és Erdoğanékkal szemben egyelőre nincsenek politikai bebörtönzöttek. Gati Orbán liberális éveire elékeztetett, amikor még az ő New York-i otthonában nézték együtt a Clinton-féle választási kampányt, és akkor még neki szurkolt. Mi változtatta meg, hogy lett belőle szélsőjobbos politikus? 

Orbán hiába ígéri meg Brüsszelnek a reformokat, az első adandó alkalommal a pénzek birtokában, a sutba vágja azokat – véli Charles Gati.

Andy Harris marylandi képviselőként hetedik terminusát kezdte el, és Orbán Viktor egyik fizetett lobbistájaként ismert. A New Republic oldalán Peter Stone oknyomozó újságíró Harrist korábban úgy mutatta be, mint szélsőséges jobboldali képviselőt, akinek szerepe volt a 2021. január 6-i kapitóliumi lázadásnál, a beléptető detektort kikapcsoltatta, és így az amerikai törvényhozás épületébe szabadon lehetett bevinni fegyvert. Trump híveként aktívan részt vett a választási csalás konspirációs elméletének terjesztésében is, és a mai napig tartja magát ehhez az állásponthoz.

A cikk annak járt utána, mitől ilyen harcos kommunistaellenes. Andy Harris úton útfélen emlegette, hogy apja, Harris Zoltán orvosként megjárta a Gulágot, mert tagja volt a nácipárti Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetségnek, a KABSZ-nak, Szálasit illetve a Nyilaskeresztes Pártot támogatta.

Az UrduPoint orosz forrásra való hivatkozással (Szputnyik) azt írta, hogy Orbán Viktor egyike volt annak a 13 millió twitterezőnek, aki Donald Trump fiókjának a visszaállítására szavazott Elon Musk egyik posztjában. Trump úgy nyilatkozott, hogy nincs szüksége rá, mert a saját közösségi hálója sokkal befolyásosabb.

A hét izgalmas eseménye lesz, hogy a terveknek megfelelően vajon kedden megtartják-e a magyarországi vitát a Európai Tanácsban, vagy egy héttel későbbre halasztják, amire egyre nagyobb az esély. A Reuters szerint az Orbán-kormány 17 hangzatos reformígérete nem igazán ad más lehetőséget, mint előzetesen jóváhagyni a befagyasztott támogatások részleges feloldását.

Varga Judit igazságügyminiszter szombaton, közvetlenül a határidő lejárta előtt prezentálta a csomagot, amellyel  "kiküszöbölik a korrupciót". Az Euractivban a miniszter a kormány elköteleződését bizonygatta az európai értékek iránt.