„Klubrádió
Esti gyors

Merre viszi a Twittert az "Orbánt idézően minden irányba hadakozó" Elon Musk?

28/10/2022 19:27

| Szerző: Klubrádió

Véget ért a hónapokig tartó szappanopera, Elon Musk, a világ leggazdagabb embere lett a Twitter új tulajdonosa. Szakértőket kérdeztünk arról, mi várható: Szedlák Ádám Zoltán technológiai szakújságíró szerint a legizgalmasabb kérdés, hogy a "minden irányba hadakozó, már-már orbánviktori módon folyamatosan harcban álló" Musk tud-e egyértelmű utat mutatni az eddig rosszul menedzselt cégnek. Forgács Mariann közösségimédia-szakértő szerint Musk szócsőnek is tudja használni a Twittert, ez érheti meg neki, illetve biztos vannak számítások a vásárlás mögött, de nagyon komoly show-műsor is.

2022. október 28. Esti gyors / részlet, Molnár Tamás összeállítása a Twitterről (22.10.28.)
06:21
00:00

"The bird is freed", avagy a madár szabad - tweetelte ki magyar idő szerint pénteken hajnali 5:49-kor Elon Musk, a világ leggazdagabb embere, a Twitter új tulajdonosa. Hónapokig tartó huzavona után Musk végül 44 milliárd dollárért, vagyis vagyonának egyötödéért vásárolta meg a közösségimédia-platformot. Az üzletember állítja, nem pénzszerzés céljából szerezte meg a felületet, hanem hogy "segítse az emberiséget". Szedlák Ádám Zoltán technológiai szakújságíró így értékelte rádiónknak a helyzetet:

"Két szempontból nagyon érdekes, ami a Twitterrel történik. Az egyik, hogy Musk vagyonának számottevő részét lekötötte az üzlettel, a másik pedig, hogy a Twitter történetileg rosszul menedzselt szolgáltatás. Ahogy a Facebook is kapkodóan, gyors irányváltásokkal fejlesztett szolgáltatás, amely egyik héten még metaverzumot szeretne, a másik héten meg a sajtót támogatni, a Twitter is kiszámíthatatlan irányokba mozgott. A legizgalmasabb kérdés nem a platform szabadsága, hanem hogy tud-e Musk, aki szintén minden irányba hadakozó, már-már Orbán Viktor-i módon folyamatosan harcban álló figura, egyértelmű utat mutatni."

Forgács Mariann, a Be Social közösségi média ügynökség társalapítója és társügyvivője szappanoperába illőnek nevezte a felület megvásárlását, ahol Musk szeszélye, hogy hol meg akarta, hol nem akarta megvenni a Twittert, jelentősen hatott annak részvényeire is. Ő sem hisz abban, hogy a milliárdos csak jószándékból ruházott be a Twitterbe, de még nem látja, hol térülhet ez meg neki, talán a saját üzleteinek reklámozására lehet alkalmas a felület. Elmondta: nem tudni, milyen számításokat végzett a dél-afrikai származású milliárdos, hogy mennyi idő alatt térül meg neki a vásárlás, de az látszik a korábbi kommunikációján, hogy szócsőnek is tudja használni a Twittert. Valamint azt is belebegtette, hogy a cég munkavállalóinak 75 százalékát kirúgja. Biztos van emögött átgondolt üzlet, de nagyon komoly show-műsor is.

Musk már korábban kijelentette, amennyiben övé lesz a Twitter, visszaengedi a volt amerikai elnököt, Donald Trumpot, akit az oldal szabályzatának rendszeres megszegése mellett amiatt tiltottak le, mivel posztjai hozzájárulhattak a 2021. január 6-i capitoliumi ostromhoz, illetve a világhírű amerikai rappert, Kanye Westet is, akit nemrég antiszemita posztjai miatt tiltottak le. Ezek a döntések megosztják az embereket, mert habár elviekben a szólásszabadságot szolgálják, félő, hogy így a felületen a szélsőséges gondolatok túl sok emberhez juthatnak el, így akár a valós életben is fizikai atrocitásokra motiválhatják a radikálisokat. Megjegyezte: korábban Musk is előszeretettel tweetelt a Teslával kapcsolatban, ami általában pozitív irányba befolyásolta a vagyonát, vagyis az emberiség digitális főteréről szóló megjegyzései álszentnek, jó pr-lépésnek tűnnek, ráadásul ő megosztó személyiség, aki szeret radikálisan megnyilatkozni. (Frissítés: a riport elkészülte után, péntek késő este derült ki, hogy Kanye West máris visszatérhetett a Twitterre, noha Elon Musk egy tartalommoderálási tanács összeállítást ígérte, és azt mondta, azelőtt nem lesznek nagy döntések.)

Így viszont könnyen lehet, hogy a közösségi oldalak világa kétpólusúvá válik, ahol Musk Twittere és Mark Zuckerberg Facebookja, avagy Meta nevű cége néz farkas szemet. Szedlák Ádám Zoltán szerint nem beszélhetünk párharcról a két cég között, mivel Musk és Zuckerbeg két teljesen más irányba tereli vállalatát. Hozzátette: a Twitter jövőjére hatással lehet, hogy Musk igyekszik jóban lenni olyan vezetőkkel, akikkel az amerikaiak nem; volt egy kisebb kikacsintása Vlagyimir Putyin orosz elnök felé, illetve nagyon fontos neki a kínai piac is.

Hogy Musk a későbbiekben tervez-e felvásárolni egyéb közösségi felületeket, az a jövő rejtélye marad. Forgács Mariann szerint azonban Musk üzleti hátterét ismerve soha nem lehet tudni, mi lesz a következő lépése.

Az összeállítást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Steve Jurvetson / Flickr.com

Esti gyors
2022. október 28., péntek 18:50
Riporter: Molnár Tamás