„Köszönjük,
A lényeg

Rasszizmussal vádolja a Teslát több afroamerikai alkalmazott

5/07/2022 08:16

| Szerző: Klubrádió

Tizenöt korábbi és jelenlegi afroamerikai alkalmazott perelte be a Teslát, amiért rendszeresen faji megkülönböztetésnek voltak kitéve a vállalat kaliforniai Fremontban található gyárában. A múlt héten benyújtott kereset szerint a munkahelyen rassziszta szidalmaknak, becsmérlő megjegyzéseknek és faji indíttatású zaklatásnak voltak kitéve, írja a Bloomberg.

A dolgozók azt állítják, hogy gyakran használták velük szemben az N-betűs szót és más rasszista vagy diszkriminatív kifejezéseket; – a mosdófalakon, padokon, szekrényeken lévő – rasszista gaffitikkel szemben sem léptek fel.  Ráadásul a kereset szerint a vezetőség is részt vett a zaklatásban.

Figyelmen kívül hagyták a problémával kapcsolatos ismételt panaszokat és jelentéseket, és megtorló intézkedéseket foganatosítottak a munkavállalókkal szemben, amiért jelentették és panaszt tettek a diszkrimináció ellen.

Az egyik volt dolgozó azt állítja, hogy munkatársai és vezetői szexuálisan és faji alapon zaklatták, egy másik volt kolléga azt állítja, hogy kilenc év után rúgták ki hirtelen a Teslától, mert folyamatosan jelentette a vállalatnál tapasztalható faji megkülönböztetést.

A kereset szerint több esetben faji alapon tagadtak meg előléptetést, valamint sokszor a fizikailag legmegterhelőbb munkaköröket kapták a Teslánál az afroamerikai alkalmazottak. Az elmúlt időszakban számos pert indítottak a Tesla ellen, a munkahelyen tapasztalt, állítólagos faji megkülönböztetés és a munkahelyi zaklatás miatt – írja a 24.hu.

Pixabay