„Klubrádió
Megbeszéljük...

Charles Gati: Ez a rendszer enyhülni fog, abban biztos vagyok

23/09/2022 23:04

| Szerző: Klubrádió

"Hogy visszatér-e a liberális demokrácia, azt nem tudom, de hogy ez a rendszer enyhülni fog, abban biztos vagyok" – fogalmazott Charles Gati politológus professzor. Hozzátette: szerinte zavarban van az Orbán-féle vezetés és akármennyire is formai a megalkuvás az Európai Unióval, akkor is meghátrálás. 

2022. szeptember 23. Megbeszéljük - részlet 22.09.23. Charles Gati
15:39
00:00

Charles Gati politológust, az egyesült államokbeli Johns Hopkins egyetem doktori iskolájának tanárát arról kérdeztük, hogy Orbán Viktor és kormánya a háborúval kapcsolatban is azt érzékelteti, nincs kibékülve a Nyugattal, az Európai Unióval, a NATO-val, és akár le is léphetnek onnan.

Szerinte zavarban van az Orbán-féle vezetés és akármennyire is formai a megalkuvás az Európai Unióval, akkor is meghátrálás. Még ha az ember szkeptikus is ezekkel az új bizottságokkal, amelyek létrejönnek, és lehet, hogy Orbán hívei nem akarják észrevenni a tényeket, azok mégiscsak számítanak. Megjegyezte: ezzel együtt igaz, hogy egyre kevesebb a független hang, pláne Budapesten kívülre nehezen jut el hír és más vélemény, mint a kormányé, ami óriási probléma. Gati is sajnálja, hogy ebbe nem avatkozik bele erőteljesen az EU, de, mint mondta, az már ilyen szervezet, túl akar élni minden problémát, enyhén reagálni, konszenzus alapján intézni a dolgokat.

Azt is megkérdezte tőle műsorvezetőnk, hogy szerinte visszafordítható-e a demokrácia lebontása, ami eddig Magyarországon végbement. A politológus szerint a remény megvan, a bár a realitások e pillanatban mások. Azonban hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy ez az ország, amely 1956-ban bátran fellépett a Szovjetunió ellen, sokáig oroszbarát maradna. Orbán Viktor lelkiállapota is olyan, hogy mindig a győztesekkel akar barátkozni, és az orosz-ukrán háborúban is azt feltételezte, hogy az oroszok nyernek. Ha kiderül számára is, hogy ez nem így van, akkor valahova mennie kell. Lehet nacionalista és mondhatja, hogy Magyarország a magyaroké, de abból nem lehet megélni. Nyugat-Európára a külkereskedelemben és a turizmusban is óriási szükség van – tette hozzá.

„Hogy visszatér-e a liberális demokrácia, azt nem tudom, de hogy ez a rendszer enyhülni fog, abban biztos vagyok” – fogalmazott Charles Gati.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. szeptember 23., péntek 16:30
Műsorvezető: Bolgár György