„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jávor: Az Európai Bizottság tud nyomást gyakorolni a kormányra

19/09/2022 17:04

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha meg is állapodik a kormány az Európai Bizottsággal, olyan szigorú és állandó ellenőrzés mellett juthatunk csak forrásokhoz, amelyek valóban visszaszoríthatják a korrupciót – véli Jávor Benedek.

2022. szeptember 19. Megbeszéljük - részlet 22.09.19. Jávor Benedek
15:54
00:00

Benyújtotta javaslatát az Európai Bizottság: komoly pénzmegvonást javasol Magyarországgal szemben a pénzügyminiszteri tanácsnak. A tagállamok tárcavezetőiből álló testületnek mostantól két hónapja van rá, hogy eldöntse: megfogadja-e a bizottsági javaslatot és elvonja Magyarországtól a pénzeket, mintegy 3000 milliárd forintot, vagy lezárja az eljárást.

"Nagyon erős üzenetet kapott a magyar kormány az Európai Bizottságtól" – mondta Jávor Benedek Klubrádiónak azzal kapcsolatban, hogy szerinte az EB nem tartja elégségesnek a Fidesz 17 vállalását.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Jávor vette észre az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős biztosa, Johannes Hahn által írt, a magyar kormánynak címzett levelét, amely szerint 3500 milliárd forintnyi EU-forrás kifizetését függesztené fel az Európai Bizottság.

A fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője azt is hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak nem az a célja, hogy megbuktassa a magyar kormányt, vagy bedöntse Magyarországot, hanem az, hogy az uniós pénzeket ne korrupt módon használják fel. Ehhez olyan intézkedéseket próbálnak kikényszeríteni, amelyekkel átláthtó és tisztázott módon használják fel a forrásokat.

Hangsúlyozta, a magyar kormány által tett vállalásokkal kapcsolatban neki is vannak kételyei. Nem tudni, milyen hatáskörű intézményekről van szó, és kik alkotják tagjait. Mert amennyiben a kormányhoz hű szervek nevezik ki ezeknek vezetőit, az csak látszatintézkedés lesz.

Jávor azonban úgy látja, hogy ha a Bizottság meg is állapodik november 19-éig Magyarországgal, és jóváhagyja a források folyósítását, olyan ellenőrzési pontokat helyez el, amelyekkel nyomon követheti, hogy valóban és folyamatosaan teljesülnek a feltételei. Pénzre ebben az esetben ténylegesen csak addig számíthat a magyar kormány, míg valóban betartja vállalásait. Ha bármilyen módon eltér azoktól, a pénz nem fog megérkezni. Márpedig a magyar költségvetésnek égető szöksége van az uniós forrásokra. Ezzel Jávor szerint lehet nyomást gyakorolni a kormányra.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathaatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Jávor Benedekkel
2022.09.19., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György