„Klubrádió
Reggeli gyors

Az EU költségvetési biztosa elhiszi, hogy Orbán állja a szavát

19/09/2022 08:10

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az Európai Unió történetében még soha nem fordult elő, hogy valaki ekkora hatalmat szerezzen, mint amilyet a magyar kormányfőnek sikerült, Orbán Viktor ennek ellenére megkapja az uniós források nagy részét, mert az EU költségvetési biztosa bízik a magyar kormányfőben. Amerikában a konzervatívok részéről is nagy támogatást kapott Orbán, igaz, az említett véleménycikk szerzője éppen Budapestre tart, ahol egy fideszes agytrösztnál kap munkát. Nemzetközi lapszemle.

2022. szeptember 19. Lapszemle 20220919/Csernyánszky
05:43
00:00

Hát, persze, hogy Orbán örömmel zsebrevágja a brüsszeli pénzeket – írta véleménycikke címében Eva Marie Kogel a Die Weltben. A szerző szerint a Covid-járvány két éve alatt rendeleti kormányzást vezetett be a magyar kormányfő, és kénye-kedve szerint törvénykezett, és noha az Európai Unió elindította a jogállami normasértés miatti szankciórendszert, ez Orbánt szemmel láthatóan egy cseppet sem zavarta.

Az Európai Unió történetében még soha nem fordult elő, hogy valaki ekkora hatalmat szerezzen, mint amilyet neki sikerült. Eközben a hanyatló és dekadens Nyugatról beszél, aminek megmentőjeként szereti magát feltüntetni. Az írás figyelmeztet arra, hogy az EU is hiteltelenné válik, ha nem tudja megkövetelni a jogállami kritériumokat, a transzparenciát és a szolidaritást. Különösen most, amikor a közösség maga is válságban van. Leszögezi, nem lehet a tagjai közt olyan, aki ezekhez az alapvető értékekhez nem tartja magát.

Az Európai Bizottság javaslata a Magyarországnak szánt unió
 
Az Európai Bizottság javaslata a Magyarországnak szánt unió
 
Brüsszel, 2022. szeptember 18. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelős tagja sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. szeptember 18-án. Az uniós biztos bejelentése szerint a bizottság azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy résznek a kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Fotó: Stephanie Lecocq
 

 

Az igazi harc még csak most kezdődik, véli a Spiegelben Markus Becker, aki szerint nagy bajban lesz az EU, pontosabbban katasztrófa lesz a számára, ha nem teljesíti határidőre a magyar kormány az ígéreteit. Pedig hát egy velejéig korrupt rendszerről van szó, amely továbbra is hozzájuthat az uniós pénzek csaknem 80%-ához. Egy szakértői csapat Daniel Freund felkérésére viszont azt javasolta, hogy a pénzek 100%-át kellene megvonni a magyar kormánytól. A cikk arra is figyelmeztet, hogy az újfasiszta Olaszország Testvérei választási győzelme esetén nem lesz meg estleg a szavazáshoz szükséges minősített többség a pénzügyminiszterek tanácsában, és úgy pénzmegvonás egyáltalán nem lesz.

A Washington Post brüsszeli tudósítója optimistán értékeli a fejleményeket, hiszen szerinte megoldódni látszik a patthelyzet, ami Budapest és Brüsszel között kialakult. Johannes Hahn költségvetési biztos szavait emeli ki, aki bízik abban, hogy a magyar kormány állja a szavát, és a 17 reformintézkedést teljesíti is. Ezzel szemben Daniel Freund az amerikai újságnak azt nyilatkozta, noha soknak tűnik ez a 7,5 milliárd euró, de valójában nem az. Mert ennél több pénz fog tovább is folyni a korrupt és autoriter rendszerbe, annak fenntartására.

Orbán Viktor reálisan látja az oroszok háborúját – így dicsérte egyik amerikai rajongója, az egyébként ismert konzervatív véleményformáló, Rod Dreher, a The American Conservative lapban közzétett blogjában. Dreher ezt a következtetést annak alapján vonta le, hogy elolvasta a Compactnak, a Radical American Journalnak, adott Orbán-interjút (Ami pár napja azzal a címmel jelent meg: Orbán figyelmeztetése Európának). Abban úgy fogalmazott a magyar kormányfő, hogy aki azt hiszi, legyőzheti Oroszországot, és megváltoztathatja a helyzetet Moszkvában, az súlyos tévedés.” Ezt mondta Kötcsén is, ahol ott volt Sohrab Ahmari, az interjú szerzője.

Rod Dreher szerint Orbánnak ez a kijelentése nem holmi Moszkva iránti olthatatlan szerelemből táplálkozik, hanem az elmúlt fél évszázados szovjet megszállásból, illetve abból, hogy az orosz kultúra merőben különbözik az európaitól. Dreher is elismeri, hogy az oroszok fegyverként vetik be energiapolitikájukat, viszont azt is állítja, hogy miután Európa helyett a kínaiaknak adja majd el Putyin az olajat és a gázt, Kína fogja magasabb áron továbbadni Európának.

Németországtól kezdve Észak-Európán át sorra zárnak be a nagy gyárak az energiaválság miatt, és hiába könyörögnek már keleti óriásnak, mert már késő. Orbán – mondja Dreher – soha nem ismerte el a háború jogosságát, de szerinte valamilyen béketárgyalást kell kezdeni Kijev és Moszkva között, mielőtt még nagyobb lesz a katasztrófa. A cikkből kiderül, hogy hamarosan Budapestre érkezik Rod Dreher hosszabb időre, hogy a fideszes Danube Institute-nál foglalkoztassák. Dreher egyáltalán nem ért egyet az EP minapi döntésével, amelynek során megszavazta az uniós képviselők többsége, hogy Magyarország nem demokrácia többé, hanem választási autokrácia.

Dreher rámutatott: A Fidesz demokratikus választásokon nyert, és ő is azt írja, hogy Brüsszel többek között az LMBTQ közösségekre vonatkozó intézkedések miatt minősítette le Magyarországot. Másrészt az is bizonyítja, hogy demokrácia van Magyarországon, hogy például Budapestet baloldaliak vezetik. Majd arra jut, hogy Amerikában is hasonló támadást indítottak a konzervatívok ellen. Kijelenti továbbá, elhibázott az amerikaiak háborús politikája a Kreml ellen. Orbánnak igaza van, Brüsszel és Washington miatt megy majd veszendőbe a rendszerváltás harminc évének gazdasági virágzása Európában.