„Klubrádió
A lényeg

Navracsics: Magyarország nem jut koldusbotra

19/09/2022 11:08

| Szerző: Klubrádió

Nem érdekes, hogy Magyarország koldusbotra jutna-e az EU-s pénzek nélkül, mert nem fog megtörténni – véli  Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter.

Akkor lenne elégedett, ha a 15 és 24 milliárd eurós uniós források 100 százalékát elhozná Magyarországnak – mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter a Válasz Online-nak adott hosszú interjújában. A politikába idén visszatérő valamikori miniszterelnök-helyettes szerint egyértelmű siker az EB vasárnapi ultimátuma, mert november 19-ig biztosan megszületik a megállapodás a kifizetésről – írja a Telex.

A portál összefoglalta az interjú főbb témáit:

  • A kormány legtöbb tagjához hasonlóan Navracsics is az alma és a körte esetének tartja, amikor sokan összehasonlítják a Vodafone megvásárlását és a tanárok béremelését. Az előbbi Navracsics szerint is egyszeri tranzakció, míg az utóbbi „onnantól kezdve éves determináció”.
  • Az, hogy Lázár János „kokainon élő gazembereknek” nevezte a tárgyalópartnereit, Navracsics szerint nem téma, ugyanis „nem Magyarország az egyetlen, ahol helyi politikusok blikkfangos, slágfertig kijelentéseket tesznek rájuk.”
  • Hiába zárolta az EB most a pénzek 65 százalékát, év végéig meglesz a megállapodás, fel fog állni például a szerinte független Integritási Hatóság, a pénzek kifizetése pedig folytatódni fog.

Navracsics azt is megjegyezte, hogy az Európai Bizottság az Európai Tanács bízza a kifizetések kérdését. Hozzátette, hogy amennyiben novemberig sikerül megállapodniuk, akkor az EB megszüntetheti az eljárást és nem kerül a Tanács elé az ügy.

Navracsics teljes biztonsággal állítja, hogy sikerül megállapodni. Szerinte felesleges boncolgatni, hogy az EU-források nélkül átvészelné-e Magyarország a jelenlegi válságot, mert ez nem fog megtörténni.