„Klubrádió
A lényeg

Bloomberg: ha a kormány EU-s pénzt akar, erősíteni kell az igazságszolgáltatás függetlenségét is

21/09/2022 17:52

| Szerző: Klubrádió

A Bloomberg cikke európai bizottsági forrásokra és az igazságügyi biztos kijelentéseire alapozva azt írja: a magyar kormánynak lépéseket kell tennie az igazságügy függetlenségének megerősítése terén is. Ez azonban nem része annak a 17 vállalásnak, amelyre a kormány november 19-i határidővel ígéretet tett, azokban nagyrészt a korrupcióról van szó.

A hvg.hu cikkében emlékeztet: a nagyrészt korrupcióellenes intézkedések véghez vitele ahhoz szükséges, hogy az Európai Bizottság lezárja az uniós pénzek védelmében indított jogállamisági eljárást. Amennyiben ez eredménytelen lesz, akkor a javaslat értelmében 3000 milliárd forint uniós forrást zárolnak. Ha vége lesz az eljárásnak, akkor lehet tovább lépni a konkrét forrásokról szóló tárgyalásokhoz: a helyreállítási alaphoz és a hétéves költségvetéshez.

A Bloomberg arról ír, hogy az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alaphoz hozzáférés érdekében az Európai Bizottság a magyar bírói rendszer függetlenségének megerősítését is elvárja.

„Ez nemcsak a korrupció elleni küzdelemről szól, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségéről is” – mondta Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa a hírügynökségnek. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is támogatta a bírói függetlenséggel kapcsolatos követelések beillesztését a helyreállítási tervbe a biztosok vasárnapi ülésén – értesült bizottsági tisztviselőktől a Bloomberg. A testület szóvivője nem kívánt nyilatkozni, mivel a megbeszélések bizalmasak.

„Ha tovább akarunk menni a tervben, figyelembe kell vennünk a különböző reformokat, amelyeket a különböző eljárások során kértünk” – fűzte hozzá Reynders.

Jelenleg tartanak a tárgyalások a helyreállítási alapról, de a határidő ott is sürgető: ha ebben az évben nem véglegesítik a megállapodást, akkor a felhasználható vissza nem térítendő támogatások 70 százaléka elvész.

A cikkben hozzáteszik: az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos brüsszeli kifogások nem érhetik váratlanul a magyar kormányt. Ez a probléma ugyanis évek óta szerepel az Európai Bizottság úgynevezett országspecifikus ajánlásaiban. Ezen ajánlások teljesítését a Bizottság a helyreállítási alappal kapcsolatos eljárás során kötelezővé is teheti, de ezt nem is titkolták eddig sem. Az idei ajánlások között a következők olvashatók: “Az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok továbbra is fennállnak. Az Országos Bírói Tanács számára változatlanul nehézségeket okoz az Országos Bírósági Hivatal elnöke hatásköreinek ellensúlyozása. A Kúria elnökének megválasztására vonatkozó szabályok az ország legfelsőbb bírósága feletti politikai befolyás kockázatát hordozzák magukban. Az ügyelosztási rendszer átláthatóságának hiánya nem teszi lehetővé a felek számára annak ellenőrzését, hogy alkalmaztak-e indokolatlan mérlegelési jogkört. Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés által a bírói kar bevonása nélkül – választott tagokból álló Alkotmánybíróság milyen szerepet játszhat a rendes bíróságok ítéleteinek felülvizsgálatában.”

(forrás: EUrologus/hvg.hu)