„Klubrádió
A lényeg

Kövér szerint nem Oroszország használja fegyverként a gázt, hanem az EU

6/11/2022 05:52

| Szerző: Klubrádió

Kövér László házelnök a szankcióellenes országjárás egyik állomásán úgy fogalmazott: bár vagy egy évtizede arról győzködik Magyarországot, hogy az oroszok megbízhatatlan partnerek, szerinte tények bizonyítják, nem ők használták fegyverként a gázt, hanem fordítva, az Európai Bizottság próbálta meg a szankciókon keresztül azt ellenük visszafordítani.

Az a szankciós politika, amely Európában a háborúra válaszul megfogalmazódott, valójában magas inflációt, energiaválságot és recessziós veszélyt idézett elő – erről beszélt az Országgyűlés elnöke szombaton Orosházán az MTI beszámolója szerint. Kövér László a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró sorozat egyik Békés megyei állomásán azt mondta, Európa a gazdasági háborúba önként vonta bele magát. A magyar kormány eddig megszavazta az európai uniós szankciós csomagokat.

Kövér László úgy fogalmazott: bár vagy egy évtizede arról győzködik Magyarországot, hogy az oroszok megbízhatatlan partnerek, szerinte tények bizonyítják, nem ők használták fegyverként a gázt, hanem fordítva, az Európai Bizottság próbálta meg a szankciókon keresztül azt ellenük visszafordítani.

A politikus szerint ami most történik, az Európa gazdaságának szándékolt tönkretétele. Kövér hozzátette: noha a szankciós politika kezdetén azt ígérték, azok nem érintik az energiahordozókat, az önmagát önállósító Európai Bizottság újabb és újabb csomagokat készít, és a korlátozásokat előbb az olajra, majd szerinte a gázra is kiterjesztette. (A Lakmusz tényellenőrző cikkében október közepén, a nyolcadik csomag elfogadása után írt arról, hogy az orosz gázt nem érinti szankció. A tilalom a nyersolaj esetében decembertől, a kőolajtermékek esetében jövő februártól érvényes. Egy ideiglenesnek mondott, de meghatározott időkorlát nélküli kivételt vezettek be a csővezetéken szállított nyersolajra azon országok tekintetében, amelyek különösen függenek az orosz importtól, és amelyeknek nem áll rendelkezésére alternatív útvonal.)

Kövér László közölte, a hírek szerint már készül a kilencedik uniós szankciós csomag, amely a nukleáris energiára is ki kívánja terjeszteni a korlátozásokat. A magyar villamosenergia jelentős részét előállító paksi erőmű azonban nem nagyon működhet mással, mint orosz fűtőelemmel. A nukleáris energiára tervezett szankciók ezért Magyarország számára egyenlőek lennének a katasztrófával nemcsak a lakosság, hanem az ipar szempontjából is – hangsúlyozta a politikus, rámutatva, az ilyen korlátozások ezért csak akkor támogathatók, ha azok alól Magyarország mentességet kap.

A fideszes házelnök az ellenzéket is elővette, azt mondta, „a Sorosék finanszírozta magyar dollárbaloldal” a szankciók és a háború pártján áll, mindenben ugyanazt szajkózzák, mint a Nyugat rossz úton járó képviselői és a bürokrácia vezetői.

Mindaz, ami ma történik Európában, az emberek felhatalmazása és megkérdezése nélkül zajlik. Sem a migrációról, sem arról nem kérdezték meg az embereket, hogy akarják-e fizetni a szankciók árát – mondta Kövér László. Hangsúlyozta, azért van szükség a nemzeti konzultációra, hogy a magyar kormány az emberek véleményét kikérve érvelhessen Brüsszelben a nemzeti érdekek védelme mellett.

Ugyanakkor azt is elmondta a házelnök, hogy Magyarország az első pillanattól kezdve elítélte Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben. Magyarország alapvető nemzeti érdeke a független, demokratikus, prosperáló, saját polgárainak a szülőföldjükön nemzeti megkülönböztetés nélkül boldogulást biztosító Ukrajna létezése – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.