„Támogassa
A lényeg

Magyarország is megszavazta a nyolcadik szankciós csomagot Oroszország ellen

5/10/2022 12:19

| Szerző: Klubrádió

Az új szankciók részét képezi az olajszállítmányokra vonatkozó szigorítás is, amelyek Oroszországból indulnak és valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik, nem uniós országba. Az EU célja ezzel, hogy a szegényebb államok ne drágán jussanak energiához.

Az új szankciós csomagban

  • további orosz termékekre rendeltek el behozatali tilalmat,
  • bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét,
  • lehetővé tették a szankciókat azokkal szemben is, akik megkerülik a szankciókat,
  • az uniós állampolgároknak tilos lesz orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk
  • és a kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek kiviteli tilalmát rendelték el (ezek repüléshez használatos termékek, elektronikai alkatrészek, speciális vegyi anyagok).

A hvg.hu összefoglalójában kiemeli, hogy ársapkát határoz meg az EU azokra az olajszállítmányokra, amelyek Oroszországból indulnak és valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik országba, tehát nem az EU-ba, illetve valamely nyugati biztosítótársaság biztosítja a küldeményt. A cél ezzel az, hogy a szegényebb országok ne kapjanak drága energiát, de természetesen az orosz bevételek csökkentése is elérhető ezzel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írta a Twitteren, hogy a Kremlnek meg kell fizetnie tetteiért, az EU pedig sosem fogadja el "Putyin színlelt népszavazásait, sem semmiféle annektálást Ukrajnában".

Szijjártó Péter szerint sikerült megelőzni olyan intézkedéseket, amelyek kárt okoztak volna Magyarországnak. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy sikerült elérni, "az olajársapka nem vonatkozik a csővezetékes kőolajszállításra valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem". Azonban sem az eredeti javaslatban, sem az arról folytatott tagállami vitában és a nyilvánosságra került álláspontokban sem volt sehol olyan indítvány, amely a csővezetékes szállításra vonatkozott volna. És mivel a harmadik országokba irányuló szállítmányokról van szó, nem vonatkozhat arra az esetre sem, ha hajón érkezne Magyarországra szállítmány.

Hangsúlyozta nem vetettek ki szankciót azokra az nyugati alvállalkozókra, akik a paksi bővítésben vennének részt.