„Köszönjük

Adások

Kincs, ami nincs
Reggeli gyors

Kincs, ami nincs

A szurkolókkal kapcsolatban a katari világbajnokság szervezői ugyanazt gondolták, mint amit magáról az egész vb-ről is: ez egy olyan kincs, ami nekünk nincs, ergo megvesszük. És pontosan ez is történt - állítja M. Dénes Tamás Zenés sporthíreiben.

A káromkodás kultúrája, avagy a feszültség mindig kiutat keres
Tűréshatár

A káromkodás kultúrája, avagy a feszültség mindig kiutat keres

Galgóczy László, nyelvész professzor, egyetemi tanár Szunyogh Szabolcsnak a Tűréshatárban elmondta, bár ő maga nem beszél rondán, egyetemista kora óta rengeteg munkával kutatja a káromkodások kialakulását. Kedvencét is elárulta: „A repedt sarkú tavi tündér kapjon szájzárat rajtad!” Leginkább a jelenség érdekli, ahogy a szitok és átok szavak fejlődnek, alakulnak a köznyelvben. Úgy véli, hogy a káromkodás a nyelvi agresszió egyik formája, és hisz benne, hogy minél demokratikusabb egy ország, annál kevesebbszer hallani ronda beszédet.

Oravecz Imre: Az erdő óhajtása
Belső közlés

Oravecz Imre: Az erdő óhajtása

A kortárs magyar költészet egyik kimagasló szerzőjének versét hallgathatják meg ma internetes irodalmi rovatunkban.

A világ megmentése és egyéb jó ügyek
Szerepvállalás

A világ megmentése és egyéb jó ügyek

Energiakrízis, háború, természeti csapások idején a fenntarthatósági szempontok még inkább fontosabbá válnak, még ha a napi túlélésre is koncentrálunk inkább. Hogyan segíthet ebben a felelős vállalati magatartás? És miért jó az, ha IT-szakemberek egy civil szervezet problémáját oldják meg egy jótékonysági versenyen?

Anno Budapest: Vörösmarty tér
Anno Budapest

Anno Budapest: Vörösmarty tér

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, s nem tudja, hol van itt a Vörösmarty tér, Budapest egyik központi helyszíne.

Hetes Stúdió

"Csak Orbánt lehet majd okolni, ha mégsem jönnek az uniós pénzek"

Politikailag érthető, törvényességi szempontból viszont kérdéseket vet fel az Európai Bizottság nagy nehezen megszületett javaslata az uniós források odaítéléséről illetve részleges megvonásáról - erről beszélgettünk két német parlamenti képviselővel, Daniel Freunddal, a Zöldek és Moritz Körnerrel, az Újítsukmeg Európát frakció képviselőjével. Tisztában vannak azzal, hogy Orbán a várható és esetleges kudarcokért személy szerint akár őket is hibáztatni fogja. Az Európai Parlament nagy többsége nem akar mást, mint megakadályozni Orbán további lopásait. 

Nomen est omen
Galaxis kalauz

Nomen est omen

Lucy, az előembertől a kisbetűs nemecsekig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, miért, miről és hogyan nevezték el egykor, és nevezik el most a különböző típusú hajókat.