„Támogassa
Megbeszéljük...

Novák Katalin sokkal kevesebbért mondott le, mint amennyi Sulyok Tamást terheli – véli Ungváry Krisztián

2/05/2024 18:41

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nem fér össze Sulyok Tamás köztársasági elnöki pozíciójával, hogy hazudott édesapja nemzetiszocialista múltjáról, ezért le kell mondania – mondta Ungváry Krisztián történész a Megbeszéljük című műsorban. 

2024. május 02. Megbeszéljük-részlet (2024.05.02.) Ungváry Krisztián
14:10
00:00

A helyzet egyre romlik, ugyanis ahogyan az államfő próbálja ezt a dolgot kezelni, újabb és újabb csúsztatásokba menekül – mondta Ungváry Krisztián. A történész szerint a magyar nép többet érdemel annál, minthogy olyan köztársasági elnöke legyen, aki a kommunizmus áldozatának állította be az édesapját, miközben valójában Sulyok László a nemzetiszocialista párt megyei vezetője volt és zsidóktól elvett ingatlant igényelt pártjának.

Azzal, hogy Sulyok Tamás egy "orbitális hazugságot kezdett el terjeszteni, tulajdonképpen a három ártatlan családtagját is bevonta ebbe az ügybe" – mondta Ungváry Krisztián. Hozzátette, Sulyok Tamás három testvére eddig nem volt közszereplő, azonban az államfő állításai kapcsán meg kéne szólalniuk a nyilvánosságban, és vagy megerősíteniük vagy cáfolniuk kéne Sulyok Tamás állításait. 

"Minél többen elkezdenek ebbe az ügybe konkrétumokat mondani, annál könnyebben lehet majd ezeket a konkrétumokat mások tanúbizonyságával megerősíteni vagy cáfolni. Mert akkor elő fog kerülni adott esetben egy szomszéd, egy barát, egy nem tudom kicsoda, aki azt fogja tudni mondani, hogy »igen, ez úgy volt, ahogyan Sulyok Tamás testvérei is mondták«, vagy azt, hogy »érdekes módon én mást hallottam tőlük 30 évvel ezelőtt«, és pontosan azért, hogy minél nagyobb lesz a felület ebben az ügyben, annál nehezebb lesz nem valósat állítani, mert annál nagyobb lesz a kockázat, hogy az érintett lebukik" – fogalmazott a történész.

Ungváry szerint Sulyok Tamásnak be kéne ismernie, hogy nem mondott igazat, ez azonban akkora arcvesztést jelente a köztársasági elnöknek, hogy le kellene mondania. "Ami történt, az az ő állásával nem összeférhető" – tette hozzá.

Novák Katalin sokkal kevesebbért mondott le – emlékeztetett Ungváry. Hozzátette, Novák Katalin nem hazudott saját magáról, hanem aláírt egy olyan kegyelmi kérvényt, amelynek minden részletét feltehetően nem ismert. "Ez egy politikailag hibás történet volt, de nem hazudott. Vessük már össze, az emberi botlás nagyságát az egyik, meg a másik esetben. Szerintem az, hogy ha egy államfő valótlant állít tudatosan saját magáról és családjáról, az egy tényleg olyan szintű bizalomvesztésre ad alapot, ami csakis politikai konzekvenciákkal oldható meg" – fogalmazott Ungváry Krisztián.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Ungváry Krisztiánnal
2024. május 02., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György