„Klubrádió
Esti gyors

Karsai: A Sulyok család előtt nem lehetett ismeretlen a papa múltja

11/03/2024 18:53

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egészen biztos abban Karsai László történész, hogy a Sulyok Tamás által "családi legendáriumnak" nevezett történeteket ő maga találta ki. A Fejér megyei Napló gyűjteményét átnézve megtalálta a Magyar Nemzeti Szocialista Párt székesfehérvári szervezetének megalakulásáról szóló hírt, amelynek ideiglenes vezetője Sulyok László lett.

2024. március 11. Esti gyors - részlet 2024.03.11. Karsai László
08:29
00:00

Azután, hogy az újonnan beiktatott köztársasági elnök, Sulyok Tamás édesapjáról tett kijelentéseit, többen is cáfolták, előkerült Glatz Ferenc Hóman Bálint és a nemzetiszocialisták viszonyáról szóló 1970-ben kiadott tanulmánykötete. Ebben Sulyok Lászlót, mint a helyi szélsőjobbos újság szerzőjét említi meg. Ennek kapcsán aligha feltételezhető, hogy a család számára nem lehetett ismeretlen az apa múltja.

"Biztos, hogy a család előtt nem volt ismeretlen a papa múltja" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Karsai László történész, hozzátéve, más kérdés, hogy Sulyok Tamásnak, aki 1956-ban született, mit mondtak el a szülei, idősebb testvérei. Azt azonban furcsállja Karsai, hogy Sulyok az utóbbi időben ellentámadásba lendült, "nemtelen támadásokat" emlegetve, "egy szóval nem tér ki arra, miért fabulázta azt, hogy édesapját halálra ítélték, hogy bujkálnia kellett, hogy megfigyelték őket". Hangsúlyozta, hogy az 1970-80-as években a fiatal egyetemista Sulyok Tamásnak is tisztában kellett lennie azzal, hogy semmi baja nincs vele és családjával az akkor regnáló rendszernek.

Így Karsai egészen biztos abban is, hogy a Sulyok által "családi legendáriumnak" nevezett történeteket ő maga találta ki.

Arról is beszámolt, hogy az egyik budapesti könyvtárban is megtalálható Fejérmegyei Napló gyűjteményt átnézte hétfőn. (A lap 1944. június 17-ei száma Zászlóbontás címmel közölte Sulyok László cikkét.)

"Elég volt csak egyet lapozni, a második oldalon van egy tárgyszerű, nem túl hosszú beszámoló, azzal a címmel, hogy Megalakult a Magyar Nemzeti Szocialista Párt székesfehérvári szervezete, ideiglenes vezetőnek nevezik Sulyok László ügyvédet" – foglalta össze felfedezését.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Karsai Lászlóval
2024.03.11., hétfő 18:22
Riporter: Dési János