„Klubrádió
Esti gyors

Karsai László: Sulyok Tamás nézzen szembe a saját hazugságával

8/03/2024 18:52

| Szerző: Klubrádió

Édesapám szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita ember volt – mondta a Mandinernek Sulyok Tamás köztársasági elnök, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy apja írta azt a szélsőjobboldali, zsidóellenes cikket, amiről korábban Karsai László írt. A történész szerint Sulyok Tamás nem tudta vagy nem mondott igazat apja múltjáról. A köztársasági elnök reakciójáról Karsai Lászlót kérdezte Turák Péter.

2024. március 08. Esti gyors-részlet (2024.03.08.) Turák Péter interjúja Karsai Lászlóval
05:48
00:00

Karsai László: Egyetlen egy pozitív szót találtam Sulyok interjújában: családi legendáriumnak nevezte azt, amit eddig elmondott édesapjáról. Egyetlen szóval sem reagál arra, hogy halálos ítéletet nem is mondtak ki az édesapjára. Ha ezt viszont a családi legendáriumnak tulajdonítja, akkor változatlanul a kérdésem az, hogy egy ilyen súlyos legendának miért csak egyszer adott eddig hangot. 2021-ben erről még szó sem volt a nyilatkozatában, akkor csak azt mondta, hogy politikai okokból eltávolították az ügyvédi munkaköréből az édesapját. Majd 2023-ban egyszer azt mondta, hogy apját halálra ítélték, akinek ezért bujkálni kellett. Aztán Sulyok 2023-ban adott egy másik nyilatkozatot, amiben visszatért a 2021-es szolidabb változathoz, miszerint szó sincs arról, hogy édesapját halálra ítélték volna, csak az eltávolítás politikai okairól szólt.

Az, hogy Sulyok László azzal mutatta volna ki szociálisan érzékenységét, hogy egy szélsőjobboldali, Szálasi pártjától jobbra álló párt megyevezetői posztját elvállalta; valójában magyar nemzetiszocialista volt. Szociálisan érzékenyek voltak egyébként Szálasi és hívei, a magyar nemzetiszocialisták is, sőt meg kell mondjam, hogy a német nemzetiszocialisták is rendkívül sok szociálisan érzékeny intézkedést vezettek be, miközben politikai ellenfeleiket kiüldözték az országból, koncentrációs táborba zárták, illetve az emberiség történetének egyik legnagyobb tömeggyilkos rendszerét hozták létre.

Ennek a rendszernek a híve volt Baki László és Pálffy Fidél, amely pártvezetők pártjába lépett be Sulyok László. A Mandiner durva tévedése az, hogy a bíróságon három tanú állította, hogy nem Sulyok László írta ezt a cikket. Valójában két tanú vallotta azt, hogy amikor összetalálkoztak hat évvel a cikk megjelenése után Sulyok Lászlóval, akinek esze ágában sem volt cáfolni, hogy ezt ő írta.

Nagyon felháborítónak tartom, hogy az államelnök még mindig nem ismeri be, nemcsak azt, hogy ez egy ostoba családi legendáriumnak hitelt adott, hanem azt, hogy az édesapja bizony egy jelentéktelen vidéki ügyvédkén – ki tudja milyen okból –karriert akart talán csinálni, és belépett egy szélsőjobboldali pártba. Lehet, hogy annak már régóta tagja volt, és megyevezetőként írta alá ezt a cikket. A három tanúból egy azt mondja, hogy semmit nem tud Sulyokról, nem volt bíróságon, és annyira jelentéktelen volt az egész ügy, hogy nem is nyomoztak utána.

Turák Péter: Mi az, amit még várna Ön Sulyok Tamástól?

Karsai László: Talán azt, hogy ha már ennyi ideig gondolkodott, hogy mit is mondjon, akkor ne kezdjen el vagdalkozni. Nemtelen támadásról beszél és arról, hogy nem az édesapját, hanem őt választották meg. Ez igaz. Ugyanakkor ha ő nem kezdett volna el hazudozni, 2021-ben azt mondani, hogy az édesapját politikai okokból eltávolították az ügyvédi pályáról, akkor senki nem kötött volna bele. 2023-ban azt hazudta, hogy halálra ítélték, hogy bujkálni kellett, hogy papírok nélkül, egy nagyon hosszú legendárium, ki kellett találni. Ebből egy árva szó nem igaz.

Most már jó lenne a legendáriumhoz ragaszkodni. "Kérem szépen, én rosszul tudtam, rosszul hallottam, nem értem, hogy édesapám miért nem tisztázta a nevét már 1944-ben szociálisan érzékeny, filoszemita zsidó ügyvédként" – miközben pontosan tudta, hogy a székesfehérvári zsidókat már deportálták. Nem legendárium témakörébe tartozik, hogy az ő neve alatt megjelenik egy cikk. Esze ágában nem volt '44-ben tiltakozni, nem fenyegetőzött sajtóperrel, nem kért helyreigazítást, és a barátai, akikre most hivatkozik a Mandiner, amikor összetalálkoztak vele az utcán, úgy mondják el a történetet, hogy meglepődtek, hogy miért újságcikkben teszi közzé a nézeteit.

Én a magam részéről nem szeretném, hogy ha államelnökként ezt a fajta sértődött, durcás magatartást tanúsítaná. Sulyok Tamás nézzen szembe a saját hazugságával, ismerje be, hogy gondatlan volt, és nincs tisztában azzal még mindig, hogy az édesapja bizonyíthatóan mit csinált 1944-ben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Karsai Lászlóval
2024. március 8., péntek 18:47
Riporter: Turák Péter