„Klubrádió
Reggeli gyors

Ágh: Nem mondhatja Sulyok, hogy őt félreértik

8/03/2024 10:07

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Jellegzetes, hogy Sulyok a Mandinernek adott interjút – mondta az új köztársasági elnökről Ágh Attila, hozzátéve, így nem kellett kellemetlen kérdésektől tartania. Az elhárítás e módját elégtelennek tartja a politológus, azt várná, hogy Sulyok köztársasági elnökként tisztázza apjával kapcsolatos ellentmondásos kijelentéseit, erre megvolt minden lehetősége.

2024. március 08. Reggeli gyors - részlet 24.03.08. Ágh Attila
11:06
00:00

"Látható-e a Holdról a kegyelmi ügy kapcsán kipattan belpolitikai botrány?" – tette fel a kérdést egy hallgató, amelyet a Reggeli gyors pénteki műsorvezetője, Pálinkás Szüts Róbert továbbított is Ágh Attila politológusnak.

"Ha a Holdról nem is, Washingtonból nagyon látszik az összes magyar esemény" – mondta Ágh. Megjegyezte, Európából és Amerikából is látható, hogy az erős mondat, ami a tüntetésen elhangzott, ami szerint a vég kezdetéről van szó, "nagyon is aktuális és pontos leírása a folyamatnak". Szerinte a Fideszben egy intézmény, a hazugsággyár eddig kiválóan működött, most már egyre jobban zavarban vannak.

Ágh felhívta a figyelmet arra, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondását követően egy héten át Orbán Viktor maga is "a néma leventét alakította", és a legutóbbi, Sulyok Tamás apjáról szóló kijelentései kapcsán kipattant botránnyal kapcsolatban is ezt a taktikát alkalmazták, "holott korábban világbajnokok voltak a figyelemelterelésben".

"Itt kétségtelenül elindult egy felbomlási folyamat, most már nem a korrupció vált a fő támadási és bírálati felületté a társadalom vagy az ellenzék részéről, hanem az egyre mélyebbre hatoló erkölcsi válság, amiben a pártszimpátia kevésbé érvényesül" – foglalta össze.

Szerinte a média rossz módszerrel dolgozik, a pártokon keresztül vizsgálja a politikai helyzetet, a Fidesz támogatottságát nézi. Példaként hozta fel a rendszerváltást, amely nem direkt politikai szinten történt meg, hanem egy általános összeomlás következett be, és a társadalom számára egyértelművé vált, hogy a rendszer képtelen a fennmaradásra és a válságkezelésre. Ugyanezt látja a 2008-as világválságot követően, amikor az akkori kormányzat volt képtelen.

"Jellegzetes, hogy Sulyok a Mandinernek adott interjút" – mondta az új köztársasági elnökről, hozzátéve, így nem kellett attól tartania, hogy kellemetlen kérdésekre kelljen válaszolnia. Az elhárítás e módját elégtelennek tartja a politológus, azt várná, hogy Sulyok köztársasági elnökként tisztázza apjával kapcsolatos ellentmondásos kijelentéseit, erre megvolt minden lehetősége. Ehelyett arról beszél, hogy őt félreértik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/inerjú Ágh Attilával
2024.03.08., péntek 8:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert