„Klubrádió
A lényeg

Odakinn most szörnyek járnak: Tüntetés a Hősök terén az áldozatokért és a gyerekekért

16/02/2024 19:45

| Szerző: Klubrádió

Teljesen megtelt a Hősök tere, a fél belvárosban lefagyott a tömegközlekedés.

Egy órával a meghirdetett kezdés előtt már 400-500 tiltakozó gyűlt össze a Hősök terén. A rendőrség furgonjai a Lendvai utcai Fidesz-székháznál várták a fejleményeket.

Az orosz nagykövetség környékét kordonokkal zárták el. A Hősök tere a kezdésre, azaz hat órára szinte teljesen megtelt.

 
Gyülekezés. 
Fotó: Mátyus László, Klubrádió
 

A Klubrádió tudósítója, Kemény Dániel azt jelentette, hogy a demonstrálók a jelek szerint eleget tettek a szervezők kérésének:

nem látott párt-zászlókat. 

Az egybegyűlteknek – akik fél hétre csordulásig megtöltötték a teret – a fideszes Tóth Gabi  "Elég volt" című dalát is lejátszották a hangulatot fokozandó. 

 "Vannak gyerekek, akiknek a nevelését rábiztuk a társadalomra, és sajnos elbuktunk ebben. Ezt a tüntetést azért hívtuk össze, hogy ennek végre megálljt parancsoljunk” – mondta Gulyás Márton, a rendezvény műsorvezetője.

 
Gulyás Márton az Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetésen
 
Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért a Hősök terén Hősök tere, Budapest, 2024.02.16.
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

(Mindeközben a közeli Bajza utcában, az orosz nagykövetségnél egy csoport a börtönben meghalt Alekszej Navalnijra emlékezett.)

 
Fotó: Mátyus László
 

„Nézzetek körül, mennyien vagyunk, Nézzetek körül. Amerre csak elnéztek, mennyi ember. Összefogott az ország, összefogtatok, ez csodálatos. Ezt értük el! Itt vagyunk” – mondta Osváth Zsolt, a tüntetés egyik szervezője. „Vannak helyzetek, amikor az ember nem kussolhat” – figyelmeztetett.

„Én intézetben nőttem fel, láttam a legaljasabb nevelői visszaéléseket” – mondta. A kegyelmi ügy csak a jéghegy csúcsa” – folytatta. Nincs pedagógus, szakképzett nevelő. Sok helyen már annak is örülnek, ha valaki bemegy dolgozni” – mondta. Elmesélte, hogy már idős, tíz éves volt, amikor jöttek örökbefogadó szülők, ezért ő már nem kellett.

„Pedig én örültem volna, akár két anyukának is”

– mondta.

Osváth felszólította kormányt, hogy a valódi veszélyre koncentráljanak.

 
Osváth Zsolt az Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetésen
 
Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért a Hősök terén Budapest, 2024.02.16.
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A második felszólaló, a popsztár Azahriah, tehát Baukó Attila, aki a forgatókönyvnek megfelelően kivetítőn köszönt be a térre. "Nem vagyunk egyformák, sőt, egészen különbözünk. Védjük meg a határainkat, védjük meg a gyerekeinket! Annyiszor hallottuk már ezt a frázist, hogy értelmét vesztette a szó, de az igazság az, hogy értelme ebben a formában sosem volt. Egy szánalmas, nemzeti konzultációnak csúfolt ócska, hazug, eldöntendő kérdésekkel teleírt mihaszna papírlap formájában” – mondta videóüzenetében.

 
Azahriah (Baukó Attila) az Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetésen
 
Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért a Hősök terén Budapest, 2024.02.16.
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Szabó Márton Csokker, a Jólvanezígy csatornától azzal kezdte, hogy  szerinte  ez a két hét rámutatott, hogy Magyarországot magára hagyták azok, akiket közös ügyeink intézésével bíztunk meg. Ma viszont megmutatják, hogy vannak, akiket még érdekel a kétségbeesettek hangja – ígérte.

„Ha te is itt vagy köztünk, reméljük, eljut hozzád az üzenetünk, hogy nem vagy egyedül” – üzente az áldozatoknak. „Egyszerre negyvenezer ember emeli fel a hangját érted” – mondta.

„Minden gyermek megérdemli, hogy emberhez méltó körülmények között nőjön fel, hogy minőségi oktatást kapjon, hogy bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják” – mondta.

Szerinte három kérdést kell feltenni: 1. "Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek emberhez méltó körülmények közt nőhessen fel? 2. Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek minőségi, az életre felkészítő oktatást kapjon? 3. Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják?

 
Szabó Márton az Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetésen
 
Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért a Hősök terén Budapest, 2024.02.16.
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Tapasztó Orsi nevelőszülő azt kérte: 1. minden gyerekotthon kifogástalan hely legyen, ne csak néhány, 2. egy örökbefogadó szülő ne gyomorszorító érzéssel gondoljon azokra az évekre, amikor még nem lehetett a gyereke mellett, 3. azokra a gyerekekre se kelljen gyomorszorító érzéssel gondolnunk, akik a rendszerben ragadtak.

 
Tapasztó Orsi az Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetésen
 
Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért a Hősök terén Budapest, 2024.02.16.
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

„Ha biztonságban akarom tudni a gyerekeimet, akkor a köztársasági elnök is én legyek? Hadd ne!” – mondta Fancsikai Eszter, aki viszont anyaként mutatkozott be. Felidézte Orbán mondatát arról, hogy a miniszterelnök „félbehasítaná”, aki bántja a gyermekét, unokáját. „Ebben hasonlítunk, csak van egy nagy különbség köztünk. Az, hogy ezért én börtönbe mennék, mert ez önbíráskodás, és arra van a jog, hogy ezt helyettem megtegye. És még egy apró dologban van különbség köztünk:

az én ügyvédem nem a pedofilt védené” 

 
Fancsikai Eszter az Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetésen
 
Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért a Hősök terén. Budapest, 2024.02.16.
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A tüntetést szervező Pottyondy Edina azt mondta: „odakint most szörnyek járnak. Szörnyek, akik gyerekeket bántottak. Szörnyek, akik gyerekek helyett a bántalmazókat segítették. Szörnyek, akik urambátáym alapon kegylemet osztogatnak. A magyar állam csődöt mondott. Nemcsak akkor, amikor szabadon engedték a pedofil ragadozó bűntársát, hanem most is, ma is, ebben a percben is, amikor nicns egymindenre kiterjedő, átlátható és független vizsgálat, ami tisztázná a felelősséget, hogy kik tudtak a kegyelemről, kik engedélyezték, kik intézték."

 
Pottyondi Edina az Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetésen
 
Odakint most szörnyek járnak - Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért a Hősök terén Budapest, 2024.02.16.
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A tüntetés után kisebb csoport verődött össze a rendőrök által rendkívül gondosan őrzött Lendvai utcai Fidesz-székháznál. "Orbán takarodj!", "Mocskos Fidesz!, "Nem hagyjuk!", Magyar rendőr velünk van!" – skandálták más, hasonló tónusú rigmusok mellett. Néhányan nekinyomultak a hatalmas erőfölényben lévő rendőrsorfalnak, az attak nem tűnt túl erőteljesnek – jelentette a Klubrádió tudósítója.

(A Telex és a 444 nyomán)