„Klubrádió
Esti gyors

Nagy Ervin: Artikulálni kell, hogy mindenkit nem lehet hülyének nézni

15/02/2024 19:32

| Szerző: Klubrádió

Egyre több híresség áll névvel és arccal a péntek esti, Hősök terére tervezett tüntetés mellé, amelyet közéleti szereplők kezdeményeztek, hogy felhívják a figyelmet a gyermekvédelem hiányosságaira. Rádiónknak megszólalt az esemény mellett kiálló Nagy Ervin színész és Péterfy Gergely író is.

2024. február 15. Esti gyors-részlet (2024.02.15.) Nemes Dávid összeállítása az Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetésről
05:50
00:00

"Nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek. Elnöki kegyelemmel szabadult, erkölcsi bizonyítványt kap, bármikor újra gyerekek közelében dolgozhat – írták az Odakint most szörnyek járnak elnevezésű tüntetés szervezői nyílt levelükben.

Szabó Márton videós tartalomgyártó, a tüntetés egyik szervezője hangsúlyozta, ennyire konszenzusos ügyben, mint a gyermekvédelem, nem lehet nem megmozdulni. Azt várják, hogy ezt a tüntetést az emberek jobban fel tudják majd vállalni, mert nem politikai pártok szervezik azt.

"Egy olyan szintű disznóságot láthattunk most a közéletben, amit lehet, hogy a rendszerváltás óta nem. Néhány látszatmegoldás történik csupán, és valójában a gyerekek érdekét szolgáló megoldásra nem hallottunk még csak egy javaslatot sem a kormányzattól. Nagyon sokat beszéltünk a felelősökről, ugyanakkor a rendszer hiányosságairól és az áldozatokról még mindig nagyon-nagyon kevés szó esett. Elképesztően sok tüntetés volt az utóbbi időkben, nagyon sok politikus van, aki nem szimpatikus mindenkinek, és sokan úgy érzik, hogy a politikusok ezeket a megmozdulásokat a saját hasznukra szeretnék felhasználni. Inkább a társadalmat kéne megmozgatni, hogy az elfásult társadalmi izmok egy kicsit felrázódjanak és az emberek hozzászokjanak ahhoz, hogy maguktól is tehetnek valamit és felszólalhatnak. Esetleg inkább használjuk mi a politikusokat, ha már erre vannak a választott tisztségviselőink, hogy a mi érdekeinket szolgálják" – mondta Szabó Márton.

Péterfy Gergely író szerint példátlan az a züllöttség és romlottság, ahova jutott a NER.

"Egészen elképesztő az, hogy miközben ártatlanokat próbál bemocskolni, aközben a valódi bűnösöket felmenti és futni hagyja, hogy egyházak és tradicionális értékek mögé bújva folytatja gonosz üzelmeit – mondta Péterfy a kormányzatról, hozzátéve, ez a tüntetés megjelenít egy olyan új politikai generációt, ami talán képes fölrázni az országot az apátiából. "A hagyományos ellenzéki pártok politizálását nagyrészt megfojtotta az a fajta apátia, amely az elmúlt években uralkodott és szürke ötlettelenség uralkodott el az országon. Ezek a srácok egy új hangot jelentenek és új módon képesek megszólítani az országot, és én boldogan megteszem azt, ami az erőnkből telik megtenni" – fogalmazott az író.

A Szivárvány Családokért Alapítvány képviselője, Pál Marci elmondta azért tartja fontosnak ezt a tüntetést, mert a gyermekvédelem számára is kiemelten fontos, azonban szerinte ma Magyarországon valódi gyermekvédelemről nem beszélhetünk.

"Azzal törődnek, hogy le legyenek fóliázva a könyvek, hogy a gyerekek ne olvashassanak olyan könyveket, amikben esetleg a saját szüleikre ismernek, vagy a saját családjukra. Lefóliáznak könyveket, amik szerintük károsak, és ez a gyerekvédelem, arról pedig nincsen szó, hogy mi az igazi gyerekvédelem, hogy hogyan kell megvédeni a gyerekeket, például a pedofiloktól. Amikor tudatosan összemossák a pedofíliát a homoszexualitással, az egy elképesztően félelmetes dolog. Azért vagyunk ott, hogy megmutassuk, hogy nem ez a gyerekvédelem, amit a magyar kormány képvisel, sokkal többet kéne tenniük és mást kéne tenniük, mint amit most tesznek" – mondta a Szivárvány Családokért Alapítvány képviselője.

Nagy Ervin színész szerint kevés erősebb tapasztóanyag van ebben a társadalomban, mint amikor az ember a gyerekére gondol, illetve arra, hogy milyen veszélyek fenyegetik ebben a mai világban.

"Artikulálni kell a békés civil társadalomnak a hangját a tekintetben, hogy azért mindent és mindenkit nem lehet hülyének nézni ezen a Földön. Én vártam volna, hogy sokkal hamarabb megszülessen egy ilyen széles konszenzus. Most jött el az ideje, hogy valami megmozduljon az emberek lelkében. Én ezt 100 százalékig támogatom, hogy jelezzük a kormány felé, hogy az nem megengedett, hogy azért, mert valaki jófajta fideszes kapcsolatokat ápol, annak mindent szabad ezen a világon. A civil társadalomnak ezeket a fékeket valahogy föl kell szerelni erre a biciklire. Úgyhogy én azt gondolom, hogy ennek egy nagyon jó pillanata lehet ez a tüntetés, és ezért adtam hozzá a nevemet" – nyilatkozta Nagy Ervin.

A tüntetés egy másik szervezője, Osváth Zsolt úgy gondolja, hogy minden felelősségteljes tartalomgyártónak dolga van azzal, hogy bizonyos ügyekben felszólaljon.

"Talán az egyetlen, ami vitán felül állt, az a gyermekek bántalmazása. Így hát nem volt kérdés, hogy a kezdeményező brigád és a szervezők között találtam magamat viszonylag rövid idő alatt. Ez a megmozdulás egyébként nagyon fontos kiemelni, hogy pártpolitikától mentes. Meg is kértük a pártokat, hogy ne reklámozzák ott magukat, ne gyűjtsenek adatokat, ne hozzanak ki pártlogókat pártzászlókkal, kizárólag koncentráljunk az ügyre. Természetesen, mivel, hogy minden valamilyen szinten politika, ami közügy, ezért nyilván nem azt mondjuk, hogy nem lesznek kéréseink, de nem követeljük senkinek a lemondását, hanem csak szeretnénk jobbá tenni a jelenlegi gyermekvédelemnek csúfolt rendszert. Várunk mindenkit pénteken, február 16-án, este 6 órától a Hősök terén, érdemes egy picit előbb érkezni. Nagyon nagy tömegre számítunk, több, mint 30 ezer ember jelzett vissza valamilyen formában, hogy részt kíván ott venni. Hát, ha elég csak a fele jön el, mi már akkor is nagyon elégedettek leszünk, de ha csak a harmada már akkor is, úgyhogy várunk mindenkit sok-sok szeretettel, hogy együtt lépjünk fel a rendszerszintű gyermekvédelmi problémákkal szemben" – fogalmazott Osváth Zsolt.

A tüntetés péntek este hat órakor a Hősök terén kezdődik.

A teljes összeállítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. február 15., csütörtök 18:29
Riporter: Nemes Dávid