„Klubrádió
Reggeli gyors

Der Standard: Vajon miért hallgat Sulyok Tamás?

7/03/2024 08:58

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Jellegtelen emberként írja le az új köztársasági elnököt a Der Standard, aki már az alkotmánybíróságban is Orbán utasításait követte, hisz az Orbán-rendszer így lett kitalálva. Sulyok Tamás apjáról szóló állításaiból két dolog következik: vagy rosszul informált, vagy hazudik.

2024. március 07. Reggeli gyors - részlet 24.03.07. Csernyánszky Judit lapszemléje
04:49
00:00

Kijivből és Harkivból érkezett tini cirkuszi akrobatáknak nyújt képzést a fővárosi nagycirkusz – számol be erről a Voice of America. Három fiatalt szólaltatnak meg a riportban, akik két éve menekültek el hazájukból, amikor saját otthonuk környékén érezni kezdték a front közeledtét. Myikita azt mondja, a szülei még midig Ukrajnában maradtak, mert nincs más választásuk, mint ott kivárni a háború végét. Mikhail alig várja, hogy hazamehessen, de a körülmények nem engedik. Alisza viszont világot szeretne látni, s attól tart, 5 évbe is telhet, míg hazájában az élet visszatér a normális kerékvágásba és majd ott is lehet karriert építeni. Fekete Péter igazgató elmondja, igyekeznek úgy foglalkozni a cirkuszi háborús menekültekkel, hogy érezzék a kihívást és megtanuljanak küzdeni a munkáért, ahogy az életben kell.

A nemzetközi sajtó is figyel a Trump-Orbán találkozóra

Miután Szijjártó egyik kommentje utalt arra, hogy Orbán Viktor mégsem fogadja el Zelenszkij elnök kijevi meghívását, érthető, miért követi figyelemmel az ukrán Evropejszkaja Pravda a magyar kormányfő tervezett találkozóját a volt amerikai elnökkel. A magyar külügyminiszter a találkozót például kétoldalú tárgyalásnak minősítette, mivelhogy szóba kerülnek a magyar-amerikai kapcsolatok. (ennek azonban semmi köze a hivatalos amerikai-magyar kapcsolatokhoz). Mindenesetre központi kérdés lesz az orosz-ukrán háború befejezésének a kérdése, miután Orbán Viktornak meggyőződése, hogy Kijev nem képes legyőzni Oroszországot, viszont Oroszország sem képes legyőzni az egész Nyugatot. Az ukrán lap is hozzáteszi kritikus megjegyzését ahhoz az orbáni kijelentéshez, hogy azonnali tűzszünetet követel, de a háború befejezésének mikéntjéről ismét nem esik szó. Ellenben megjegyezte, hogy a magyar kormányfő számos Trump-féle rendezvényen részt vett az elmúlt években, és nyíltan lobbizott a volt elnök újraválasztásáért. Továbbá szent meggyőződése, hogy Trump elnökletével ki sem tört volna a háború, de ha újraválasztják őt, akkor ő meghozza a világbékét is.

Oroszország is kíváncsi,  ki lesz az új NATO-főtitkár

Az orosz sajtót nem mellékesen erősen foglalkoztatta Szijjártó bejelentése arról, hogy Magyarország nem támogatja Mark Rutte volt holland kormányfő jelölését a NATO főtitkári székébe. A magyarázatról – többek között az Interfax orosz állami hírügynökség is – beszámol: miszerint ennek oka, hogy térdre akarta kényszeríteni Magyarországot, és mindig kifogásai voltak az ország antidemokratikus berendezkedése miatt.

Legalább 1,700 magyar bevándorló adta ki magát ukránnak Németországban

A Baden-Württemberg-i belügyminisztérium gyanúja szerint legalább 1,700 magyar bevándorló adta ki magát ukránnak a német tartományban, s visszaéltek a szociális segélyekkel – olvashatjuk a Tagesspiegelben. Igazából csak akkor fogtak gyanút a hatóságok, amikor kiderült, nem értik az ukrán nyelvet, a tolmácsok hiába igyekeztek velük ukránul kommunikálni. Az esetet most a német és a magyar hatóságok egyaránt nyomozni kezdték. 2023 első félévében fedezték fel először a csalást. Ugyanis jogszabály-módosítás eredményeképp tavaly júniustól azoknak az ukrán menekülteknek is elkezdték utalni az az állampolgárokat megillető, alapvető szociális juttatásokat, akiknek menedékkérelmét pozitívan bírálták el. Ráadásul a német juttatások jóval magasabbak, mint számos uniós tagországban, például Franciaországban.

Vajon miért hallgat Sulyok Tamás?

Sulyok Tamás családi legendát gyártott, amikor azt állította, hogy édesapját halálra ítélték a kommunisták. A történészek viszont ennek nyomát nem találták – írja a Der Standard. A 67 éves köztársasági elnököt jellegtelen emberként írja le, aki már az alkotmánybíróságban is Orbán utasításait követte, hisz az Orbán-rendszer így lett kitalálva. S a történetből, amit lediktált az erdélyi Krónikának, két dolog következik: vagy rosszul informált, vagy hazudik. Erre jutott Karsai László és Ungváry Krisztián történész is a dokumentumokat/bizonyítékokat értelmezve.  A cikk részletesen ismerteti apja fasiszta múltját, és arra jut, hogy érthetetlen Sulyok hallgatása, de a Standard szerint Orbán ezért nem fogja meneszteni.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2024.03.07., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit