„Klubrádió
Megbeszéljük...

Egy cinikus politikus, nagyon ostoba néhány mondata volt – értékelte Sulyok holokauszt áldozatainak emléknapján mondott beszédét Karsai László

17/04/2024 17:09

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"A múltat, a személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt”– mondta a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján az Országgyűlésben Sulyok Tamás köztársasági elnök. Karsai László történész újabb taknyolásnak, ködösítésnek, illetve önfelmentésnek értékelte ezt a beszédet a Megbeszéljük című műsorban.

2024. április 17. Megbeszéljük-részlet (2024.04.17.) Karsai László
14:34
00:00

Kedden az állami megemlékezésen tartott beszédében a köztársasági elnök kitért apja nemzetiszocialista múltjára is. "Megrendített, amiket apámról a nyilvánosságban az elmúlt hetekben hallottam”– mondta a köztársasági elnök magyarországi zsidó vezetők és más meghívottak előtt az Országgyűlés Felsőházában. 

"Egy cinikus politikus, nagyon ostoba néhány mondata volt" – értékelte Sulyok beszédét Karsai László a Klubrádiónak. A történész a beszéd pozitívumairól annyit mondott, hogy Karsai most legalább nem beszélt nemtelen támadásokról az édesapja múltját föltáró történészek kapcsán., illetve ezúttal nem hazudta azt, hogy az édesapja hazafias érzelmű, szociálisan érzékeny, filoszemita volt.

"Az egész megint taknyolás, megint ködösítés, megint önfelmentés" – fogalmazott Karsai. Hozzátette, itt nem Sulyok édesapjáról van szó, hanem saját magáról, aki még mindig nem tud szembenézni se a saját, se az édesapja múltjával

Bő egy hónapja derült ki, hogy Sulyok apja az egyik nemzetiszocialista párt megyei vezetője volt, zsidóktól elvett ingatlant igényelt pártjának. Karsai László történész szerint "az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata."

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a zsidóság gettósítása Kárpátalján, Kassán és Szabolcsban. Néhány héten belül szinte a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták, a 850 ezer magyar zsidó közül 550-600 ezren haltak meg a holokausztban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Karsai Lászlóval
2024. április 17., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György