„Klubrádió
A lényeg

Sulyok Tamás és Sulyok Dezső kisgazda politikus nem rokonok

22/03/2024 07:33

| Szerző: Klubrádió

Nem tudni, az államfő mi alapján állítja, hogy távoli rokona Sulyok Dezső egykori kisgazda politikusnak.

„Sulyok Dezső távoli rokonom volt apai ágon, az ő szellemi öröksége, a demokrácia melletti feltétlen kiállás a mai napig meghatározó a számomra” – jelentette ki Sulyok Tamás államfő korábban, még az Alkotmánybíróság elnökeként, 2018-ban az Arsboni jogi folyóiratnak adott interjújában.

A Népszava azonban azt írja, hogy Sulyok nem mond igazat arról hogy rokoni kapcsolat fűzi az egykori kisgazda politikushoz.

Sulyok nem tért ki rá, hogy mit jelent a távoli kapcsolat, Wikipédia-oldalán azonban az áll, hogy az államfő nagyapja a testvére volt Sulyok Dezsőnek. Ami nem igaz, jelezte egy olvasó a Népszavának. A lap felkérésére Karsai László történész is ellenőrizte az információt, és megállapította, hogy Sulyok Tamás nagyapja, Sulyok János és Sulyok Dezső nem testvérek, és semmi jele annak, hogy a két család névazonosságon kívül rokoni kapcsolatban állt volna.

A két férfi közt 26 év korkülönbség van, máshol születtek, és a szülők neve sem egyezik. Sőt, Sulyok János édesapja neve nem is ismert, az anyakönyvben a „törvénytelen” minősítés olvasható. Valószínűleg az anyja, Sulyok Katalin családi nevét kapta meg.

A lap kereste a Sándor-palotát, hogy a köztársasági elnök tisztázza korábbi kijelentéseit, de választ nem kaptak.

Karsai egyébként a Megbeszéljük csütörtöki adásában beszámolt erről.

2024. március 21. Megbeszéljük - részlet 24.03.22. Karsai László
13:15
00:00