„Köszönjük,
Belső közlés

Szerb János: Szív

31/10/2021 18:48

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Szerb János Szív című versét hallgathatják meg Györe Balázs író előadásában.

2021. november 01. Belső közlés (2021. november 01., hétfő 20:00) Szerb János: Szív
00:38
00:00

Szerb Jánossal többször foglalkoztunk már, Belső közlés című zenés irodalmi műsorunk emlékező beszélgetése mellett, amelyben hajdani kollégái és barátai, Györe Balázs és Tábor Ádám idézték föl emlékét, a rádió honlapján egy róla szóló teljes beszélgetést, majd az adásban annak vágott változatát is közvetítettük. Az 1970-es évek budapesti művészeti „alvilágának” jellegzetes szereplője, aki Szerb Antal családnevét viselte, a nyolcvanas évekre világhírű tibetológussá vált Bécsben; ott követett el öngyilkosságot is harminchét éves korában, 1988-ban.

Ifjúkori barátja és alkotótársa, az első rangú nonfiktív prózaíró, Györe Balázs szerint sajátos halálát vetítette előre a mától, Mindenszentek és halottak napja közelgő alkalmából itt, a Klubrádió honlapján is meghallgatható versében is: a Szív című költemény a szerző orientalista szemléletét, buddhisztikus vonzalmait is tükrözi. A vers jelentősen eltér Szerb többi költeményétől, amelyet korábban már elérhetővé tettünk a honlapon is: az Emlékezés egy különös nyár-éjszakára, az Egyetem tér, hajnali ½ 5, a Járkálj csak, gúzsbakötött! vagy a Szerb János, 1975. máj. 31-én című versek provokatív avantgárd iróniájával szemben a Szív egy hagyományos, finom, precíz és komor hangulatú, sötét költemény, amelynek befogadhatóságát Györe Balázs átélt és komoly intonációja is segíti.

A vers a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.