„Klubrádió
Belső közlés

Lengyel Imre Zsolt: Elmúlik rólam

10/10/2021 19:15

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján általában minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma azonban rendhagyó módon Lengyel Imre Zsolt Tükörfordítás című műsorunkban elhnagzott regényrészleteit hallgathatják meg Valcz Péter színművész felolvasásában. Sőt valódi irodalmi különlegességként mától a kiadatlan regény teljes szövegét elérhetik itt, a honlapunkon.

2021. október 10. Lengyel Imre Zsolt: Elmúlik rólam - részlet - Meghalt anya
00:32
00:00

A ma már kiváló irodalomkritikusként és az ELTE magyar szakának egyik legjelesebb fiatal oktatójaként számon tartott Lengyel Imre Zsolt huszonegy éves korában írott, azóta is kiadatlanul maradt regényéről szólt a Tükörfordítás című idén indult új műsorunk második adása. Ebben egy másik, ma népszerű irodalomkritikus, Sipos Balázs segített megérteni a regényt és meg nem jelenése történetét. Az elemző – a számos részlet és érdekesség mellett, amelyről mindent megtalálnak a fenti linkre kattintva – elmondta, hogy a regény gyerekbetegségei miatt ebben a formában a szöveg valóban nem jelenhetett volna meg, utómunkát követően azonban az egyik legígéretesebb elsőkötetes indulássá válhatott volna.

2021. október 10. Lengyel Imre Zsolt: Elmúlik rólam - részlet - Verus
13:01
00:00

Érdekes módon mindenesetre az akkor húszas évei elején járó szerzője meg sem kísérelte, hogy kiadókhoz vagy mentorokhoz juttassa el a regényt. Mire a végére ért, érdeklődése már az irodalomtudomány felé fordult, személyes képességei kibontakoztatásának ambíciója markánsabb és konkrét formákat öntött, melyeket az ELTE doktori képzése keretében gondozott tovább, és szerzőként végül meg se mérette magát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ő kézirata esetében ne az elmúlt évtizedek egyik legizgalmasabb magyar irodalmi próbálkozásával, sőt talán művével állnánk szemben. A regény a rendszerváltás és a megírása között eltelt másfél évtized életérzését próbálja megragadni a kamaszból felnőtté cseperedő főszereplője útját követve, olyan őszintén és mély rétegekben ragadva meg az erőszak és a szerelem, a beteljesülés és a személyiség elvesztésének kérdését, amire túlzás nélkül mondható, hogy párját ritkítja. A szöveg külön erénye, hogy a mainstream kortárs szcénában is gyakran tapasztalt irodalmiaskodás vagy épp a formátlan közéletieskedés helyett az emberi valóság európai kultúrába ágyazódó és a mediatizáció korában felfokozott kérdését igyekszik átemelni a fejezetekbe.

2021. október 10. Lengyel Imre Zsolt: Elmúlik rólam - részlet - Pofozós rész
18:37
00:00

A Klubrádió hallgatói, illetve honlapjának látogatói mostantól különleges módon egy ritka nyereségben is részesülhetnek, ezt a regényt ugyanis mától kezdve erre a hivatkozásra kattintva teljes terjedelmében elérhetik és elolvashatják. A cikk anyagába ágyazott hangsávok lejátszás gombjára kattintva pedig meghallgathatják a regénynek azokat a részleteit, amelyek öt héttel ezelőtt elhangzottak az adásban Valcz Péter színművész felolvasásában. Az első hangsáv a mű kulcsmotívumát, az anyához való viszony összefoglalását jeleníti meg, amely felütésként hangzott el a műsor elején; a második részletben a főhős felnőttkori magánéletébe kapunk betekintést, majd a harmadik hangsávban a mindent eldöntő kamaszkori történet hangzik el, végül az utolsó részlet a fiú kamaszkori szerelmével való különleges találkozását és személyisége fölbomlásának kezdetét jeleníti meg. A részletekről és az egész regényről persze a teljes beszélgetést meghallgathatják a Tükörfordítás második adásában, amelyben a résztvevők minden fontos részletet tisztáznak. Lengyel Imre Zsolt egyébként, immár irodalomkritikusként, Belső közlés című zenés irodalmi műsorunknak is vendége volt még a műsor indulásának évében, nyolc éve.

2021. október 10. Lengyel Imre Zsolt: Elmúlik rólam - részlet - Záró rész
09:01
00:00

A regény részleteit a hangsávok melletti lejátszás gombokra kattintva hallgathatják meg.

Belső közlés
2021. október 10.