„Köszönjük,
Belső közlés

Szerb János, 1975. máj. 31-én

30/05/2021 15:00

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés c. irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Szerb János neoavantgárd költő és világhírű tibetológus Szerb János, 1975. máj. 31-én című versét hallgathatják meg Györe Balázs író előadásában.

2021. május 30. Belső közlés/Szerb János, 1975. máj. 31-én
01:08
00:00
Szerkesztők: Pályi Márk

Szerb János a huszadik század második felének egyik különleges alakja volt. Mielőtt bécsi tudományos pályájával világhírű tibetolgussá vált volna, Budapesten neoavantgárd költőként működött, noha gyakorlatilag egyetlen versét sem jelentette meg, amíg élt. Életét nehezítette, hogy Szerb Antal özvegyének gyermekeként furcsa terhet kellett cipelnie, hiszen édesanyja egy olyan ember emlékéhez kötötte az ő sorsát is, akihez nem volt genetikai köze.

Szerb Jánossal már többször foglalkoztunk irodalmi műsorunk, a Belső közlés elindulása óta. Még a műsor első évében láttuk vendégül a stúdióban Györe Balázs írót és Tábor Ádám költőt, akik Szerb barátai voltak; Györe ekkor Szerb János verseiből is fölolvasott.

A fölolvasások közül a honlapunkon már közzétettük az Egyetem tér, hajnali ½ 5 és az Emlékezés egy különös nyár-éjszakára c. verseket, ide kattintva pedig írott formában is elolvashatják Szerb János néhány versét.

Éppen egy évvel ezelőtt, a tavaly tavaszi vesztegzár végén pedig egy online kerekasztal-beszélgetést közvetítettünk Szerb Jánosról, amelynek vágott változatát később a Klubrádió műsorában is meghallgathatták.

A mától a honlapon szintén meghallgatható vers Szerb átlagos nyelvezetéhez képest is szókimondó, így csak annak javasoljuk, hogy a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintson, aki ennek tudatában van és kíváncsi rá.

A rádióban elhangzott korábbi adásokban pedig az érdeklődők arra is választ kaphatnak, hogy miért írt ilyen verseket Szerb, és ezeknek ma mi a jelentőségük.

A verset a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Belső közlés
Szerkesztő: Pályi Márk