„Klubrádió
Reggeli gyors

Szenes: Most a háború kulcskérdése az idő, és az oroszoknak kedvez

16/01/2023 15:23

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A tavasz közeledtével mindkét oldalon újult erővel indulhatnak meg a támadások. Ukrajnának először ígértek támadó jellegű fegyvereket nyugati országok. Az oroszok nagy erőket tudnak mozgatni, és nincsenek tekintettel az emberi veszteségekre – mondta Szenes Zoltán, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke a Reggeli gyorsban.

2023. január 16. Reggeli gyors részlet 2023.01.16. Szenes Zoltán
06:20
00:00
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arra figyelmeztet, hogy a háborúban a tél végével döntő fordulat jöhet: mindkét fél erőt gyűjt, nagyobb szabású akciókra készülhetnek.

Ukrajna infrastruktúráját az elmúlt hónapokban súlyos csapások érték. Részben ezzel is magyarázható, hogy a britek és a lengyelek is támadó jellegű fegyverek átadásáról döntöttek, igaz, utóbbi esetben a tankok eredeti eladói – a németek vonakodnak megadni a szállítási engedélyt. Mindez nem jelenti, hogy a NATO álláspontja változott volna: Magyarország mellett más szövetségesek sem támogatnák Ukrajnát támadó fegyverekkel – hangsúlyozta Szenes Zoltán, korábbi vezérkari főnök a Reggeli gyorsban. Ugyanakkor kétoldalú megállapodások keretében két tucatnyi tagország fegyvereket szállít, tehát egyedileg a NATO álláspontjától eltérően is dönthetnek.

Ukrajnai háború
 
Szoledár, 2023. január 11. Ukrán katonák 
 
 Fotó: LIBKOS / MTI/AP/LIBKOS
 

Közben az oroszok lerövidítették az arcvonalat, visszavonták az erőik egy részét, a déli területeken – Herszonnál és Zaporizzsjánál is – lényegében védekezésre álltak be. Így tudnak a keleti frontra fókuszálni – mondta Szenes. Komoly harcok folynak Donyeck megyében, és az oroszok a múlt héten elfoglalták Szoledárt, ami tavaly ősz óta az első nagyobb katonai sikerük. Ennek elsősorban taktikai szerepe van, az ukránok második nagy védelmi vonalának áttörését jelentette. Az oroszok most régi technológia felhasználásával, de friss emberi erő folyamatos bevonásával egy „felőrlő, lassú sebességgel előre haladó támadást folytatnak” - mondta Szenes.

Az ukránok Luhanszk megyében vannak offenzívában, de itt is csupán néhány kilométeres előretöréseket lehet látni. Támadófegyverekre lenne szükségük ahhoz, hogy érdemi változás álljon be, de ebben a pillanatban az is hátráltatja az ukrán ellentámadást, hogy több ezer katona külföldi kiképzésen van – mondta Szenes.

Lényeges újdonság a britek felajánlása: négy darab Apache helikopterről van szó, amik óriási pusztítóerővel bírnak, de még nem érkeztek meg. Egyelőre a nyilatkozat szintjén történt az átadásuk, ahogy az amerikaiak által ígért légvédelmi rakéták sem érkeztek még meg. Ráadásul ezeknek a használatára hosszabb idő felkészíteni a katonákat – hívta fel a figyelmet a volt vezérkari főnök.

„Az időért folyó harc a kulcskérdés, és pillanatnyilag ebben az oroszok előbbre állnak: azonnal nagy erőket tudnak mozgatni és nincsenek tekintettel az emberi veszteségekre” - összegzett Szenes.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Bahmut 2023. január 11-én, MTI/AP/Jevhen Maloletka

Reggeli gyors/Interjú Szenes Zoltánnal
2023. január 16., hétfő 7:34
Riporter: Szénási Sándor